Jak zrobić sos z leśnych świeżych grzybów?

  • 04.10.2022
Podgrzybki, prawdziwki, zajączki, maślaki, kozaki - leśne dary idealne na sos.
Źródło: pixabay.com

Nazbierałeś grzybów i nie masz pomysłu co z nimi zrobić? Zrób sos! Oto łatwy i szybki przepis na sos z leśnych grzybów.

Grzyby składają sie w ogromnej mierze z wody ale zawierają dużo białka ( 1 kg grzybów= 0,5kg miesa), składników mineralnych i witamin z grupy B. Są niskokaloryczne. 

Jak przygotować sos z grzybów leśnych typu podgrzybki, borowiki, kurki itp.?

Przespis na sos

Składniki:
ok.0,5 kg świeżych grzybów
2 średnie cebule
Liść laurowy
Ziele angielskie
Sól
Pieprz
1 łyżka mąki
5 łyżek śmietany 18%

Przygotowanie:

Grzyby oczyść i umyj. Kapelusze pokrój w półksieżyce a korzonki wzdłuż. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na małej ilości oleju, dodaj grzyby, liść, ziele, małą ilość wody. Duś pod przykryciem ok 15-20 min, mieszaj by nie przywarły. Gdy będą już miekkie dodaj wymieszaną mąkę ze śmietaną. Zmiejsz ogień i pozostaw jeszcze 5 min ciągle mieszając. Podaj z ulubionymi dodatkami. Idealnie sprawdzi się kasza, chleb, ziemniaki. Udekoruj zieloną świeżą pietruszką.

Smacznego!

AJ

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.