Zupa cebulowa (fr. soupe à l’oignon) jest znaną potrawą kuchni francuskiej, przygotowywaną na bulionie warzywnym lub mięsnym, podawaną z grzanką z żółtym, startym serem. Danie było znane już w czasach rzymskich.
Składniki:
Wykonanie:
Cebulę pokrój w piórka, mocno rozgrzej głęboką patelnię lub rondel. Dodaj masło i oliwę, po chwili wrzuć cebulę, dodaj też cukier. Cebulę podsmażaj na małym ogniu przez około 30 minut, ma nabrać lekko brązowego, karmelowego koloru. Wtedy dodaj tymianek, zmiażdżony czosnek i wino.
. Gotuj przez 10–15 minut, dopraw do smaku. Bagietkę pokrój w kromki, podpiecz w piekarniku (możesz też użyć czerstwego pieczywa – wtedy pomiń ten krok). Zupę przelej do małych, żaroodpornych miseczek, do każdej włóż kromkę (lub dwie) pieczywa. , zapiekaj przez kilka minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni, do czasu aż ser się roztopi.Wskazówka : Jeśli nie masz żaroodpornych miseczek, możesz podawać zupę w normalnych, a grzanki z serem podgrzać osobno i włożyć do miseczek tuż przed podaniem.
A.J.
Komentarze