Przepis na zupę cebulową

  • 25.02.2023
Przepis na idealną zupę cebulową
Źródło: pixabay.com

Zupa cebulowa (fr. soupe à l’oignon) jest znaną potrawą kuchni francuskiej, przygotowywaną na bulionie warzywnym lub mięsnym, podawaną z grzanką z żółtym, startym serem. Danie było znane już w czasach rzymskich.

Składniki:

  • 500 g cebuli
  • 100 g twardego sera żółtego 
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1.5 lbulionu warzywnego lub rosołu
  • pół bagietki
  • tymianek, sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę pokrój w piórka, mocno rozgrzej głęboką patelnię lub rondel. Dodaj masło i oliwę, po chwili wrzuć cebulę, dodaj też cukier. Cebulę podsmażaj na małym ogniu przez około 30 minut, ma nabrać lekko brązowego, karmelowego koloru. Wtedy dodaj tymianek, zmiażdżony czosnek i wino. Gdy większość płynu (wina) wyparuje, dodaj bulion. Gotuj przez 10–15 minut, dopraw do smaku. Bagietkę pokrój w kromki, podpiecz w piekarniku (możesz też użyć czerstwego pieczywa – wtedy pomiń ten krok). Zupę przelej do małych, żaroodpornych miseczek, do każdej włóż kromkę (lub dwie) pieczywa. Całość posyp serem, zapiekaj przez kilka minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni, do czasu aż ser się roztopi.

Wskazówka : Jeśli nie masz żaroodpornych miseczek, możesz podawać zupę w normalnych, a grzanki z serem podgrzać osobno i włożyć do miseczek tuż przed podaniem.

 

A.J.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.