Przepis na miękkie pierniczki bez cukru.

  • 29.11.2022
Pierniczki - idą święta
Źródło: pixabay.com

Pierniki to bardzo smaczne i pełne symbolicznego znaczenia ciastka, które smakują dużym i małym. I choć te kruche, skandynawskie, wpisały się już do tradycji świątecznej, te pulchne i miękkie mogą z pewnością pełnić rolę klasycznego przysmaku do kawy i herbaty.

Składniki:

Pół kostki masła
Pół kilograma mąki pszennej
250 g miodu naturalnego
3 jajka
łyżka ciemnego kakao
przyprawa do piernika
łyżeczka sody

Wykonanie:

Masło, miód, kakao i przyprawe wsadzić do garnka i podgrzać i mieszać do rozpuszczenia. Uwaga! Nie doprowadzić do wrzenia.
Odstawić do wystudzenia.
Do miski wsyp mąkę i  sodę. Wymieszaj. Wbij 3 jajka. Dodajemy wystudzoną mieszankę z miodu,masła, kakao i przyprawy.
Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto. Jak ciasto wyjdzie zbyt rzadkie dodajemy mąkę. 
Całość rozwałowywujemy na ok 0.5 do max. 1 cm
Wsadzamy do nagrzanego pieca. 180*C ok 10 minut.
Smacznego!

Pierniczki są miekkie, pięknie wyrastają i nie twardnieją. Opcjonalnie można zrobić lukier. (z przepisu wychodzi ok 40-50 szt)

A.J.

Polecany film

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.