Lazania. Klasyczny przepis na włoską pyszność

  • 21.10.2023
Przepis na lazanie
Źródło: freepik.com

Lazania to prawdziwy rarytas włoskiej kuchni, który zdobył serca smakoszy na całym świecie. Odkryj z nami krok po kroku, jak przygotować tę wyjątkową potrawę i zanurz się w aromatycznym świecie smaków.

Składniki na sos z mięsem mielonym

  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 2 średnie cebule - 200 g
  • pół główki czosnku - 6 większych ząbków
  • 200 g pieczarek
  • szklanka przecieru pomidorowego - 330 g
  • większy słoiczek koncentratu pomidorowego - 200 g
  • zioła i przyprawy: po płaskiej łyżce majeranku i ziół prowansalskich, po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu i słodkiej papryki
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Składniki na biały sos

  • 100 g słodkiej śmietanki 30 % - mniej niż pół szklanki
  • 1/3 szklanki mleka
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki

Pozostałe składniki na lazanię

  • 12 płatów makaronu suchego do lazanii - 215 g
  • 250 g sera mozzarella nie z zalewy
  • 250 g sera żółtego

 

Wykonanie:

Zacznij od zrobienia farszu z mięsa mielonego. Do zmielonego mięsa dołóż przyprawy: po płaskiej łyżce majeranku i ziół prowansalskich, po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu i słodkiej  papryki. Mięso z przyprawami dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę. Ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę. Duże pieczarki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli masz małe pieczarki, to nie musisz ich obierać. 

Nagrzej średniej wielkości patelnię i wlej cztery łyżki oleju roślinnego np. z pestek winogron lub ryżowego. Cebulkę razem z czosnkiem i pieczarkami podsmażaj przez około pięć minut na odrobinę wyższej niż mała moc palnika. Cebulka powinna się tylko zeszklić. Na patelnię wyłóż też mięso mielone z przyprawami. Całość podsmażaj kilka minut, aż mięso zblednie. Zawartość patelni mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Łyżką cały czas rozdzielaj kawałki mięsa mielonego. Po kilku minutach możesz już wlać szklankę przecieru pomidorowego. Może to być przecier z puszki, kartonu lub butelkowa passata. Dodaj też 200 gramów koncentratu pomidorowego. Pyszny mięsno pomidorowy farsz do lasagne wymieszaj dokładnie i po dwóch minutach wyłącz. 

Przygotuj sobie foremkę, w której będziesz piec lazanię. Wymiar: 30 x 22 x 6 cm, gdzie 6 cm to wysokość rantów. Foremkę wystarczy wysmarować od środka olejem.
Ser mozzarella zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Na takich samych oczkach zetrzyj również ser żółty. Oba sery umieść razem w misce. Do zrobienia lazanii możesz też użyć delikatnego sera mozzarella z zalewy. Takiego sera nie zetrzesz już na tartce. Należy go pokroić delikatnie w plasterki lub "rwać" kawałki w dłoniach. Jeśli masz mozzarellę w kulkach, to układasz je bezpośrednio na farszu razem z serem żółtym.

Aby mieć pewność, że płaty makaronu do lasagne upieką się wystarczy, że do patelni wlejesz wodę. Ustaw średnią moc palnika i dobrze podgrzej wodę, aż do wrzenia. Zmniejsz moc palnika do minimum. Zanurzaj we wrzątku pod trzy płaty. Ostrożnie wyławiaj je po około 60 sekundach i układaj na dnie brytfanki.

W pierwszej kolejności ułóż obok siebie trzy miękkie płaty makaronu do lazanii. Na makaronie rozprowadź cienką, ale pełną warstwę farszu mięsnego.Na farsz mięsny wyłóż tarty ser. Postaraj się rozłożyć go równomiernie po całej foremce, pamiętając o tym, by zostawić odpowiednią ilość składników również na dalsze warstwy lazanii.

Na ser wyłóż kolejne trzy płaty miękkiego makaronu (pamiętaj, że każde kolejne trzy płaty makaronu zanurzasz na jedną minutę we wrzątku na patelni). Kolejna warstwa farszu mięsnego, warstwa sera. Czynność powtarzaj tak samo do kolejnych dwóch warstw. Po czwartej warstwie makaronu nie kładziesz już mięsa.

Na tym etapie możesz na płaty makaronu wyłożyć resztki sera.. jeśli oczywiście coś Ci zostało. Lasagne możesz zalać mieszanką mleka i słodkiej śmietanki z odrobiną słodkiej papryki, lub też zrobić sos beszamelowy i nim pokryć zapiekankę.

Brytfankę z gotową do pieczenia zapiekanką umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół. Lazanię piecz przez 50 minut. Lazania od razu po upieczeniu jest bardzo miękka i soczysta. Ser się ciągnie a sos wycieka :) Najlepiej kroi się po lekkim przestudzeniu. 

 

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.