Piernik pomidorowy z powidłami

  • 16.01.2023
Przepis na piernik
Źródło: pixabay.com

Ci którzy go jeszcze nie znają przecierają pewnie teraz oczy ze zdziwienia, a ci, którzy już je piekli, oblizują usta. Jest niesamowicie wilgotne oraz puszyste. Ma piękny, miedziany kolor piernika. A przede wszystkim wychodzi każdemu i zawsze, oraz niesamowicie wyrasta!

Piernik pomidorowy z powidłami

Liczba porcji: 8

Składniki:

  • 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 banan
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 30 g orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Pomidory z puszki, olej, pokrojonego banana oraz cukier miksuj  razem do uzyskania puszystej masy. Mąki przesiej do osobnej miski. Dodaj pozostałe suche składniki: proszek do pieczenia, przyprawę piernikową, kakao, sodę oraz sól, mieszamy. Wymieszaj ze sobą mokre składniki i dodaj je do suchych. Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj z wierzchu. Piecz ok. 50 min do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto wystygnie, przekrój je na pół i przełóż powidłami śliwkowymi. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z olejem kokosowym lub masłem. Polewą, która powstanie z połączenia składników, polej ciasto. Na koniec posyp posiekanymi orzechami laskowymi.


A.J.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.