Ci którzy go jeszcze nie znają przecierają pewnie teraz oczy ze zdziwienia, a ci, którzy już je piekli, oblizują usta. Jest niesamowicie wilgotne oraz puszyste. Ma piękny, miedziany kolor piernika. A przede wszystkim wychodzi każdemu i zawsze, oraz niesamowicie wyrasta!
Piernik pomidorowy z powidłami
Liczba porcji: 8
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pomidory z puszki, olej, pokrojonego banana oraz cukier miksuj razem do uzyskania puszystej masy. Mąki przesiej do osobnej miski. Dodaj pozostałe suche składniki: proszek do pieczenia, przyprawę piernikową, kakao, sodę oraz sól, mieszamy. Wymieszaj ze sobą mokre składniki i dodaj je do suchych. Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj z wierzchu. Piecz ok. 50 min do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto wystygnie, przekrój je na pół i przełóż powidłami śliwkowymi. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z olejem kokosowym lub masłem. Polewą, która powstanie z połączenia składników, polej ciasto. Na koniec posyp posiekanymi orzechami laskowymi.
A.J.
Komentarze