Łatwe i szybkie ciasto z owocami sezonowymi. Rozkosz dla podniebienia.

  • 23.08.2023
Słodki Urok Sezonów: Przepis na Pyszne Ciasto z Owocami
Źródło: pixabay.com

Sezonowe owoce to prawdziwy skarb natury, który nie tylko dostarcza witamin i minerałów, ale także kusi swoim wyjątkowym smakiem. Dlatego nie ma nic lepszego niż wykorzystać je w prostym i szybkim przepisie na pyszne ciasto. W tym artykule pragniemy podzielić się z Tobą przepisem na wyjątkowe ciasto, które zadowoli Twoje kubki smakowe i sprawi, że każdy kęs będzie pełen smaku sezonów.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki masła, roztopionego
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 2 szklanki ulubionych owoców sezonowych (truskawki, jagody, maliny, brzoskwinie itp.)
  • 2 czubate łyżeczki kakao

Wykonanie:

Formę 18×18 lub 23×23 smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wbijamy jajka i dodajemy oba rodzaje cukru. Miksujemy składniki. Następnie dolewamy olej, znów miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy całość do połączenia. Składniki można też energicznie mieszać ręczną trzepaczką. Odkładamy 4 pełne łyżki masy, dodajemy do nich kakao i wszystko mieszamy. Do foremki wylewamy waniliową masę, a na nią dowolnie wylewamy wersję z kakao. Na wierzch wykładamy owoce.

Ciasto pieczemy około 30-35 minut w nagrzanym piekarniku (środkowy poziom). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, stosujemy zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto. Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem i kroimy.

 

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.