Sezonowe owoce to prawdziwy skarb natury, który nie tylko dostarcza witamin i minerałów, ale także kusi swoim wyjątkowym smakiem. Dlatego nie ma nic lepszego niż wykorzystać je w prostym i szybkim przepisie na pyszne ciasto. W tym artykule pragniemy podzielić się z Tobą przepisem na wyjątkowe ciasto, które zadowoli Twoje kubki smakowe i sprawi, że każdy kęs będzie pełen smaku sezonów.
Składniki:
Wykonanie:
Formę 18×18 lub 23×23 smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wbijamy jajka i dodajemy oba rodzaje cukru. Miksujemy składniki. Następnie dolewamy olej, znów miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy całość do połączenia. Składniki można też energicznie mieszać ręczną trzepaczką. Odkładamy 4 pełne łyżki masy, dodajemy do nich kakao i wszystko mieszamy. Do foremki wylewamy waniliową masę, a na nią dowolnie wylewamy wersję z kakao. Na wierzch wykładamy owoce.
Ciasto pieczemy około 30-35 minut w nagrzanym piekarniku (środkowy poziom). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, stosujemy zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto. Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem i kroimy.
Komentarze