Ryżowe placuszki z owocami

  • 05.07.2023
przepis na ryżowe placuszki z owocami
Źródło: pixabay.com

Kochają je dzieci i dorośli. Mowa o plackach, placuszkach, racuszkach.. Ile ludzi tyle smaków i przepisów. Dziś przychodzimy z propozycją placuszków z ryżu. Są inne, ale za to bardzo pyszne! Zdecydowanie podbiją Wasze serca i stoły.

Składniki:

  • cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
  • jajko - 2 szt.
  • malina lub inne ulubione owoce- 70 g
  • masło klarowane - 2 łyżeczki
  • mięta świeża (opcjonalnie) - 2 g
  • śmietana 12% - 3 łyżki
  • śmietana 30% - 150 g
  • mąka pszenna - 160 g
  • ryż długoziarnisty - 200 g

Wykonanie:

Mocno schłodzoną śmietanę 30% ubij na sztywno i schowaj do lodówki. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany ryż przesypujemy do miski. Dodajemy jajka, kwaśną śmietanę. Mąkę dodajemy stopniowo, mieszając całość. Konsystencja ciasta powinna pozostać dość rzadka. Dodajemy cukier waniliowy i ponownie mieszamy. Na patelni roztapiamy masło klarowane. Łyżką nakładamy na patelnię po porcji ciasta. Delikatnie dociskamy, rozpłaszczając ciasto łyżką. Placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron. 

Placuszki wykładamy na ręczniki papierowe, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Obracamy je kilka razy i przekładamy na talerz. Podajemy z łyżką ubitej wcześniej śmietany i owocami.

 

A.J.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.