Kochają je dzieci i dorośli. Mowa o plackach, placuszkach, racuszkach.. Ile ludzi tyle smaków i przepisów. Dziś przychodzimy z propozycją placuszków z ryżu. Są inne, ale za to bardzo pyszne! Zdecydowanie podbiją Wasze serca i stoły.
Składniki:
Wykonanie:
Mocno schłodzoną śmietanę 30% ubij na sztywno i schowaj do lodówki. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany ryż przesypujemy do miski. Dodajemy jajka, kwaśną śmietanę. Mąkę dodajemy stopniowo, mieszając całość. Konsystencja ciasta powinna pozostać dość rzadka. Dodajemy cukier waniliowy i ponownie mieszamy. Na patelni roztapiamy masło klarowane. Łyżką nakładamy na patelnię po porcji ciasta. Delikatnie dociskamy, rozpłaszczając ciasto łyżką. Placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron.
Placuszki wykładamy na ręczniki papierowe, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Obracamy je kilka razy i przekładamy na talerz. Podajemy z łyżką ubitej wcześniej śmietany i owocami.
A.J.
Komentarze