Bardzo zdrowy, smaczny buraczkowy chleb z mąki razowej. Wilgotny w środku, na zewnątrz skórka chrupiąca. Dla tych, którzy obawiają się smaku buraka, informuję, że go nie ma.
Składniki:
Wykonanie:
Buraka obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Umieścić w dużej misce, dodać sok z buraków oraz resztę składników: miód lub cukier, kminek, sól, pestki dyni oraz siemię lniane. Wsypać mąkę oraz dodać drożdże (świeże rozkruszyć). Wyrabiać ciasto robotem kuchennym (na wolnych obrotach) albo ręcznie przez ok. 10 minut. Ciasto będzie dość lepkie. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Formę podłużną ok. 30 cm wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia. Wyrobione ciasto wymieszać pozbywając się pęcherzy powietrza i wyłożyć do formy. Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką na 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Wstawić chleb do piekarnika na środkową półkę i od razu obniżyć temperaturę do 200 stopni C. Piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Wyjąć z formy pozbywając się papieru. Zawinąć w ściereczkę i w ten sposób przechowywać.
Smacznego!
A.J.
Komentarze