Domowy chleb buraczkowy.

  • 10.01.2023
Przepis na chleb buraczkowy
Źródło: pixabay.com

Bardzo zdrowy, smaczny buraczkowy chleb z mąki razowej. Wilgotny w środku, na zewnątrz skórka chrupiąca. Dla tych, którzy obawiają się smaku buraka, informuję, że go nie ma.

Składniki: 

  • 1 średni obrany i drobno starty surowy burak
  • 250 ml soku z buraków (surowych lub kiszonych)
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • 1 łyżka kminku 
  • 1 łyżka soli morskiej
  • duża garść pestek dyni
  • duża garść ziaren siemienia lnianego, najlepiej brązowego
  • 420 g mąki chlebowej typ 1100 np. orkiszowej (lub pszennej)
  • 14 g drożdży instant (2 opakowania) lub 50 g drożdży świeżych

Wykonanie:

Buraka obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Umieścić w dużej misce, dodać sok z buraków oraz resztę składników: miód lub cukier, kminek, sól, pestki dyni oraz siemię lniane. Wsypać mąkę oraz dodać drożdże (świeże rozkruszyć). Wyrabiać ciasto robotem kuchennym (na wolnych obrotach) albo ręcznie przez ok. 10 minut. Ciasto będzie dość lepkie. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Formę podłużną ok. 30 cm wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia. Wyrobione ciasto wymieszać pozbywając się pęcherzy powietrza i wyłożyć do formy. Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką na 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Wstawić chleb do piekarnika na środkową półkę i od razu obniżyć temperaturę do 200 stopni C. Piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Wyjąć z formy pozbywając się papieru. Zawinąć w ściereczkę i w ten sposób przechowywać. 

Smacznego! 

A.J.

Polecany film

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.