Zdrowe nerki - produkty po jakie warto sięgnąć!

  • 04.11.2022
Top 5 produktów dla zdrowych nerek.
Źródło: www.pixabay.com

Nerka to narząd, który u ludzi jest parzysty. Zlokalizowane są we wnętrzu jamy brzusznej (przestrzeni zaotrzewnowej). Nerki pełnią różne funkcje m.in. produkują mocz. W nerkach dochodzi również do syntezy aktywnej postaci witaminy D. Produkują one także reninę (bierze ona udział w regulacji ciśnienia tętniczego) jak i erytropoetynę (która jest hormonem pobudzającym produkcję erytrocytów). Ważną funkcją nerek jest regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej, a także kwasowo-zasadowej organizmu. Nerki zaangażowane są w różnorodne procesy metaboliczne (przykładowo w okresach głodu zajmują się one produkcją glukozy).

Żurawina

Zawiera substancje antyseptyczne, które znajdują się w żurawinie, zapobiegają rozmnażaniu się bakterii, które wywołują stan zapalny w nerkach. Regularne stosowanie jej powoduje rozpuszczenie kamieni nerkowych zawierających moczany i przerwanie ataku kolki nerkowej

Dynia

Dynia jest bogata w witaminy i minerały, które przyczyniają się do detoksykacji organizmu i usuwania niebezpiecznych, tworzących kamienie soli. Miąższ dyni jest doskonałym środkiem moczopędnym, pomaga złagodzić obrzęk i zapewnia zapobieganie chorobom nerek. Karoten, silny przeciwutleniacz roślinny, który zapobiega rozwojowi procesów zapalnych w nerkach i innych narządach.

Ryby morskie

Ryby są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które mogą być przydatnym dodatkiem do każdej diety. Obniżają poziom tłuszczu we krwi i zapobiegają wzrostowi ciśnienia krwi, co poprawia czynność nerek. Wybierając rybę, należy pamiętać, że ryby morskie zawierają znacznie więcej kwasów tłuszczowych niż ryby rzeczne.

Słodkie ziemniaki

Słodki ziemniak jest źródłem wielu substancji, które są przydatne dla wszystkich układów organizmu. Na przykład potas znajdujący się w słodkich ziemniakach pomaga kontrolować poziom sodu w organizmie, co zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. Ponadto, podobnie jak dynia, słodkie ziemniaki są niezwykle bogate w karoten - przeciwutleniacz.

Zielone warzywa

Zielone warzywa jak szpinak , pietruszka itp. są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm i pomagają w odnowie komórek, tkanek i narządów. Oczyszczają organizm, usuwają szkodliwe sole, zapobiegają przebiegowi procesów zapalnych i zapewniają niezawodne zapobieganie chorobom nerek.

 

A.J.
Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.