Dynia to nie tylko produkt na warzywne leczo. Jest bardzo zdrowa, więc jak najczęściej warto ją kupować. Jeśli nie masz pomysłu na potrawę z dyni, to koniecznie zapoznaj się z przepisem na dobrze znane kopytka, ale tym razem w dyniowo-jaglanym wydaniu. Taka odsłona smacznych i tradycyjnych kluseczek ma szansę być strzałem w dziesiątkę.
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- ½ szklanki podduszonej dyni
- 2 łyżki odwaru z siemienia lnianego lub 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
(zajmie ci około 45 minut)
Najpierw do dużej miski wsyp ugotowana kaszę jaglaną. Potem dodaj też podduszoną i trochę rozgniecioną dynię. W następnej kolejności w misce powinny znaleźć się: odwar z siemienia lnianego, czosnek roztarty ze szczyptą soli, pieprz. Kolorową mieszankę zmiksuj na delikatną masę. Wsyp do niej jeszcze mąkę orkiszową. Mieszając, sprawisz, że oba składniki dobrze się ze sobą połączą.
Na podsypanej mąką stolnicy połóż uzyskane ciasto, po czym dokładnie je zroluj. Gdy będzie już wystarczająco płaskie pokrój je na skos i starannie połóż na talerzu (pamiętaj, ciasto nie może być zbyt płaskie). Kopytka do osolonego wrzątku najlepiej wkładać partiami. Gotuj je do momentu wypłynięcia na wierzch.
Podając je domownikom, możesz okrasić je pysznym sklarowanym masełkiem. Fajnego smaku doda również parmezan.
Gabriela Grinka
Komentarze