W sezonie jesiennym, kiedy dynia jest już dojrzała możesz w szybki sposób przygotować coś prostego, smacznego, a za razem bardzo zdrowego. Zapraszamy do pieczenia babeczek dyniowych. Są to apetyczne i bogate w witaminy, przekąski, które urzekają aromatem jesiennego czasu.
Ten jesienny deser jest bardzo prosty i szybki - dokładnie to, czego potrzebujesz na drugie śniadanie lub zdrową przekąskę.
Składniki do babeczek z dyni:
300 g dyni
2 jajka,
120 g mąki
150 g masła
4 łyżki cukru czcinowego lub odpowiednio ksylitolu/ertytrolu/stewii
1 łyżka cukru pudru
10 g cukru waniliowego
10 g proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju roślinnego,
0,5 cytryny
szczypta soli
Przygotowanie:
Obierz dynię, a następnie zetrzyj ją na średniej tarce, odciśnij i odcedź płyn.
Usuń skórkę z cytryny i wyciśnij sok.
Masło utrzyj z cukrem lub jego odpowiednikiem, następnie ubij jajka, dodaj sok z cytryny, skórkę, dynię i dobrze wymieszaj.
Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól.
Połącz suche i płynne składniki i wymieszaj niezbyt gęste ciasto.
Wypełnij natłuszczone silikonowe foremki lub papilotki ciastem około 2/3 objętości.
Babeczki dyniowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około pół godziny.
Gotowe babeczki możemy trochę schłodzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze