Ostra zupa dyniowa – krem curry z dyni

  • 20.10.2025
Ostra zupa dyniowa – krem curry z dyni

Rozgrzej się jesienią! Ostra zupa dyniowa z curry i chili to połączenie kremowej delikatności z ognistym charakterem. Aromatyczna, sycąca i pełna smaku – idealna na chłodne dni. Sprawdź przepis na krem z dyni, który pobudzi zmysły i doda energii!

Ostra zupa dyniowa – krem curry z dyni

Porcje: 4–6
Czas przygotowania: ok. 40 minut

Składniki:

  • 1 kg dyni (najlepiej hokkaido – nie trzeba jej obierać)

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka czerwonej pasty curry (lub 1 łyżeczka proszku curry)

  • ½ łyżeczki ostrej papryki

  • szczypta chili lub pieprzu cayenne (do smaku)

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego

  • 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy

  • 200 ml mleka kokosowego (lub śmietanki 18%)

  • sól i pieprz do smaku

  • sok z ½ limonki (dla podkręcenia smaku)

 

Przygotowanie:

  1. Podsmaż warzywa:
    W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek – smaż do zeszklenia.
    Dorzuć pastę curry, paprykę i chili – smaż jeszcze 1 minutę, by wydobyć aromaty.

  2. Dodaj dynię i marchewkę:
    Pokrój warzywa w kostkę, wrzuć do garnka, zamieszaj i smaż kilka minut, by się lekko przyrumieniły.

  3. Zalej bulionem:
    Wlej gorący bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 25 minut, aż dynia zmięknie.

  4. Zblenduj:
    Zdejmij z ognia i zmiksuj całość na gładki krem.

  5. Zabiel mlekiem kokosowym:
    Wlej mleko kokosowe, wymieszaj i dopraw do smaku (sól, pieprz, sok z limonki, ewentualnie więcej chili).

Podawaj z:

  • prażonymi pestkami dyni,

  • kleksem mleka kokosowego,

  • świeżą kolendrą,

  • grzankami czosnkowymi lub ryżem jaśminowym.

Polecane video

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.