Przepis na domową musztardę

  • 02.11.2022
Przepis na domową musztardę
Źródło: pexels.com

Jest doskonałym dodatkiem do sosów, mięsa z grilla, kanapek, a także warzyw. Skład sklepowych propozycji często jednak pozostawia wiele do życzenia. Czy to oznacza, że musisz z niej rezygnować? Wcale nie. Nie ma takiej mowy.

Czy to oznacza, że musisz z niej rezygnować? Wcale nie. Nie ma takiej mowy. Po prostu zrób ją sama w domu. Ten prosty przepis daje gwarancję smaku oraz jakości. Sprawdź, co będzie ci potrzebne.

 

Składniki na domową musztardę

  • 200 g białej gorczycy
  • 250 ml octu jabłkowego
  • 50 ml białego wina
  • 30 ml oleju
  • 50 ml miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu 

 

Przygotowanie domowej musztardy

Do wysokiego naczynia wsyp przygotowaną ilość gorczycy. W tym samym czasie w garnku zagotuj ocet z winem, olejem, miodem, solą oraz pieprzem. Następnie tym wywarem zalej ziarna gorczycy. 3-4 godziny powinny wystarczyć, by wchłonęły cały płyn i spęczniały. Po upływie tego czasu należy rozdrobnić je blenderem na aksamitną masę. Gdy uzyskasz ten efekt, musztarda będzie gotowa. Przelej ją do słoiczka i korzystaj tak, jak lubisz.

 

GG

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.