Marynowane papryczki chilli

  • 11.10.2021
Marynowane papryczki chilli

Pyszne papryczki chilli zamknięte w słoikach będą cieszyć twoje podniebienie przez całą zimę. Dzięki marynowaniu w occie zachowają swój ostry smak i idealny kolor.

Papryczki chili w zalewie octowej

Składniki:

  • świeże papryczki chilli
  • ziarnka pieprzu
  • ziele angielskie
  • czosnek
  • liść laurowy

 

Zalewa

  • woda
  • ocet
  • cukier
  • sól

 

Przygotowanie:

  1. Umyj i wyparz słoiki.
  2. Umyj papryczki i umieść w słoikach.
  3. Jeśli oczyszczasz papryczki z ziaren przekłuj je także wykałaczką w kilu miejscach.
  4. Do każdego słoika włóż liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku oraz kilka ziarenek pieprzu
  5. Do garnka wlej wodę i ocet. Na każde dwie szklanki wody dodaj pół szklanki octu oraz 1,5 łyżeczki soli oraz 4 łyżeczki cukru. Całość zagotuj.
  6. Przygotowanym wrzątkiem zalej słoiki z papryczkami i zakręć je.
  7. Zakręcone słoiki umieść w garnku wyłożonym materiałem (np. ściereczką) i pasteryzuj przez około 8 min.
  8. Następnie pozostaw słoiki pod przykryciem do wystygnięcia.