Pyszne papryczki chilli zamknięte w słoikach będą cieszyć twoje podniebienie przez całą zimę. Dzięki marynowaniu w occie zachowają swój ostry smak i idealny kolor.
Papryczki chili w zalewie octowej
Składniki:
świeże papryczki chilli
ziarnka pieprzu
ziele angielskie
czosnek
liść laurowy
Zalewa
woda
ocet
cukier
sól
Przygotowanie:
Umyj i wyparz słoiki.
Umyj papryczki i umieść w słoikach.
Jeśli oczyszczasz papryczki z ziaren przekłuj je także wykałaczką w kilu miejscach.
Do każdego słoika włóż liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku oraz kilka ziarenek pieprzu
Do garnka wlej wodę i ocet. Na każde dwie szklanki wody dodaj pół szklanki octu oraz 1,5 łyżeczki soli oraz 4 łyżeczki cukru. Całość zagotuj.
Przygotowanym wrzątkiem zalej słoiki z papryczkami i zakręć je.
Zakręcone słoiki umieść w garnku wyłożonym materiałem (np. ściereczką) i pasteryzuj przez około 8 min.
Następnie pozostaw słoiki pod przykryciem do wystygnięcia.
Komentarze