Źródło: pixabay.com
Muffinki czekoladowe z masłem orzechowym są obłędnie smaczne! Do tego jak bosko pachną… Naprawdę ciężko się oprzeć i nie zjeść takiej gorącej muffinki wyciągniętej prosto z piekarnika. Możesz udekorować je na koniec kremem lub posypać cukrem pudrem.
Składniki na ok. 15-18 szt:
- 150 g masła
- 150 g dropsów czekoladowych (np. z ciemnej czekolady) lub 150 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka (200 g) cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 duże jajka
- 200 ml mleka
- ok. 5 - 6 łyżek masła orzechowego
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masło roztopić i przestudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.
- Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, dokładnie wymieszać. Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i ponownie wymieszać.
- W drugiej misce rozmiksować jajka z mlekiem (rózgą lub mikserem).
- Do sypkich składników dodać masę jajeczną i krótko zamieszać łyżką. Dodać roztopione masło i wymieszać do połączenia składników, pod koniec dodając 2/3 ilości dropsów czekoladowych.
- Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffiny, na wierzch wyłożć po łyżeczce masła orzechowego na każdą muffinkę.
- Wykałaczką zrobić "ósemkę" w cieście mieszając delikatnie masę czekoladową z masłem orzechowym. Wierzch posypać pozostałą 1/3 dropsów czekoladowych.
- Wstawić do piekarnika (można piec na raty, w 2 partiach) i piec przez około 20 - 23 minuty, do suchego patyczka.
A.J.
Komentarze