Muffiny czekoladowe z masłem orzechowym

  • 06.02.2023
Pyszny przepis na babeczki
Źródło: pixabay.com

Muffinki czekoladowe z masłem orzechowym są obłędnie smaczne! Do tego jak bosko pachną… Naprawdę ciężko się oprzeć i nie zjeść takiej gorącej muffinki wyciągniętej prosto z piekarnika. Możesz udekorować je na koniec kremem lub posypać cukrem pudrem.

Składniki na ok. 15-18 szt:

  • 150 g masła
  • 150 g dropsów czekoladowych (np. z ciemnej czekolady) lub 150 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 duże jajka 
  • 200 ml mleka
  • ok. 5 - 6 łyżek masła orzechowego

Wykonanie: 

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masło roztopić i przestudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.
  • Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, dokładnie wymieszać. Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i ponownie wymieszać.
  • W drugiej misce rozmiksować jajka z mlekiem (rózgą lub mikserem).
  • Do sypkich składników dodać masę jajeczną i krótko zamieszać łyżką. Dodać roztopione masło i wymieszać do połączenia składników, pod koniec dodając 2/3 ilości dropsów czekoladowych.
  • Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffiny, na wierzch wyłożć po łyżeczce masła orzechowego na każdą muffinkę.
  • Wykałaczką zrobić "ósemkę" w cieście mieszając delikatnie masę czekoladową z masłem orzechowym. Wierzch posypać pozostałą 1/3 dropsów czekoladowych.
  • Wstawić do piekarnika (można piec na raty, w 2 partiach) i piec przez około 20 - 23 minuty, do suchego patyczka.

A.J.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.