Babeczki świąteczne łatwe w wykonaniu

  • 22.12.2025
Babeczki świąteczne łatwe w wykonaniu
Źródło: pixabay.com

Miękkie, aromatyczne i pełne korzennych przypraw — te babeczki znikają szybciej, niż zdążą wystygnąć. Idealne na zimowe popołudnie, do herbaty, kawy i „jeszcze jednej”

Świąteczne babeczki korzenne

Składniki na ok. 12–14 babeczek

Suche składniki:

250 g mąki pszennej

120 g cukru trzcinowego

2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

Mokre składniki:

2 jajka (temp. pokojowa)

120 ml oleju roślinnego

120 ml mleka lub maślanki

3 łyżki miodu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Opcjonalnie

skórka pomarańczowa

garść rodzynek lub żurawiny

posiekana gorzka czekolada


Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra–dół). Formę wyłóż papilotkami.

W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.

W drugiej misce połącz mokre składniki (jajka tylko lekko roztrzepać).

Połącz zawartość obu misek — krótko, tylko do połączenia (babeczki nie lubią nadmiernej uwagi).

Dodaj dodatki, jeśli używasz.

Napełnij foremki do ok. ¾ wysokości.

Piecz 18–22 min, do suchego patyczka.

Ostudź… albo zjedz jedną „kontrolnie” — tradycja zobowiązuje.

Polecane video

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.