Kawa to ulubiony napój wielu osób, które nie wyobrażają sobie bez niej swojego dnia. Poza byciem smacznym trunkiem, który pobudza i dostarcza energii kawa może sprawdzić się również jako składnik wypieków. Ciasteczka kawowe kształtem przypominają ziarenko kawy, tylko są większe oraz posiadają wyczuwalny smak i zapach kawy.
Składniki:
100 g masła
80 g cukru pudru
160 g mąki
1 łyżka kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
15 ml gorącej wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej wsypać do małej miseczki. Zalać 15 ml ciepłej wody, rozmieszać i rozpuścić. W misce umieścić miękkie masło, dodać cukier puder, mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną i jedno żółtko jaja. Do mieszanki w misce wlać przygotowaną kawę. Zagnieść razem wszystkie składniki do momentu utworzenia zwartego ciasta. Całość ukulać w kulę, owinąć ciasno folią spożywczą, odłożyć do lodówki na 30 minut – w przypadku, kiedy chce się, by ciasto szybciej było gotowe, można włożyć je na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto wyciągnąć. Urwać z niego niewielki kawałek, za pomocą dłoni kulać ciasto jak na kopyta. Za pomocą noża odciąć kawałki według chęci, z każdego ukulać ziarenko kawy, na środku naciąć nożem dla nadania kształtu – nie nacinać zbyt głęboko, inaczej ciastko podczas pieczenia będzie miało dwie części zamiast spodziewanego kształtu.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp – ciastka urosną podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez 12 minut.
Z porcji w zależności od rozmiarów ciasteczek wyjdzie od kilkunastu do ok 80 szt ciasteczek.
A.J.
Komentarze