Lista składników jest krótka, a przygotowanie błyskawiczne i bajkowo łatwe. Efekt? Danie które zasmakuje dużym i małym! Sos jest aromatyczny, cukinia jędrna, pomidorki soczyste i apetyczne.
Składniki:
W dużym garnku zagotowujemy 3 litry wody. Dodajemy sól, wkładamy makaron. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy, wyłączamy ogień. Po 12 minutach makaron będzie idealnie al dente. W czasie gotowania makaronu przyrządzamy sos.
Cukinię kroimy na półplastry o grubości około 1/2 cm. Ząbki czosnku na cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Ser pleśniowy kroimy na drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, jeśli lubisz możesz oczywiście użyć oliwy. Dodajemy cukinię. Lekko je solimy i często mieszając smażymy na dużym ogniu, aż zacznie się szklić, czyli przez około 2-3 minuty. To najlepszy moment na dodanie czosnku do patelni. Mieszamy, smażymy przez pół minuty. Wlewamy śmietankę oraz ser pleśniowy. Mieszamy, doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Mieszamy, gotujemy tylko tyle czasu, by ser się rozpuścił. Dodajemy pomidorki koktajlowe, mieszamy i trzymamy na ogniu pół minuty. Do sosu dodajemy ugotowany makaron. Najlepiej od razu z garnka, w którym się gotował. Mieszamy, przekładamy na talerze. Posypujemy świeżo startym parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.
Samcznego!
Komentarze