Smaki tradycji na świątecznym stole. Sałatka śledziowa w tradycyjnym wydaniu.

  • 18.12.2023
Śledzie w Klasycznym Wydaniu: Przepis na Doskonałą Sałatkę Śledziową
Źródło: freepik.com

Świąteczny stół nie byłby kompletny bez klasycznej sałatki śledziowej. Ta doskonała kompozycja smaków to nie tylko tradycyjne danie, ale prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Zapraszam do odkrycia tajemniczego przepisu na sałatkę śledziową, która rozświetli Twój wigilijny stół.

Składniki:

  • ok. 200 g filetów śledziowych a’la Matjas w oleju
  • 5 jajek
  • 70 g ogórków konserwowych
  • 2 zielone cebulki
  • 60 g majonezu
  • 40 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać.
  2. Płaty śledziowe odsączyć z oleju i pokroić w kostkę. (Kroję każdy płat wzdłuż i następnie w poprzek). Przełożyć do miski.
  3. Jajka pokroić w większą kostkę i dodać do śledzi. Dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki.
  4. Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić drobno.
  5. Do miski dodać pokrojoną cebulkę, jogurt i majonez. Przyprawić solą i pieprzem. (Ostrożnie z solą, filety są słone). Wymieszać delikatnie.
Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.