Kto z nas nie lubi pizzy? Jednym z powodów dla których pizza z patelni powinna zawitać na Twoim stole jest to, że przygotowuje się ją ekspresowo, nie trzeba używać piekarnika ani drożdży. Jeśli ciasto będzie troszkę grubsze, to nic, ale najsmaczniejsza jest super cienka. Smakuje rewelacyjnie, jest chrupiąca i idealna.
Składniki:
– 200 g mąki pszennej
– 130 ml ciepłej wody
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 4-6 łyżek sosu pomidorowego
– 150 g sera
– szczypta suszonego oregano
– dowolnych dodatków do pizzy, dodaj to co lubisz
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, dodaj wodę, oliwę, proszek do pieczenia i sól zagnieć ciasto. Podziel na 2 części i przygotuj pizzę rozwałkowując ciasto. Nasmaruj patelnię odrobiną oliwy i rozgrzej ją, dopiero wtedy połóż ciasto na pierwszą pizzę. Smaż ciasto z jednej strony aż zacznie się nieco rumienić i zrobi się twardsze. Wtedy przewróć na drugą stronę. Teraz posmaruj pizzę sosem, posyp tartym serem i oregano i dodaj ulubione dodatki. Patelnię przykryj pokrywką i smaż na średnim ogniu do momentu aż spód się zarumieni a ser będzie rozpuszczony i dodatki ciepłe. Podawaj od razu po przygotowaniu, jest wtedy pyszna i chrupiąca.
Smacznego!
Komentarze