Kapusta kiszona zawiera bakterie kwasu mlekowego które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit oraz układ odpornościowy. Zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń witaminy z grupy B, witaminy A, E oraz K. Poznaj nasz przepis na kapustę kiszoną.
Składniki:
Kapusta - 3 kg Marchew - 1 duża szt. Liść laurowy - 1-2 szt. Sól (kamienna, nie jodowana) - 75 g (3 łyżki)
Sposób przygotwania:
Oczyszczamy kapustę z pierwszych liści, dobrze ją myjemy, kroimy na dwie części.
Kroimy lub ścieramy na tarce.
Obieramy, myjemy i ścieramy marchewk na dużej tarce.
Wymieszaj kapustę i marchew. Dodaj sól.
Następnie ubiamy kapustę aż robi się sok
Rozłóż kapustę w przygotowanych pojemnikach. Możesz użyć trzylitrowych słoików, ale nie wypełniaj ich całkowicie: pozostaw 1/4 objętości na wierzchu. Dodaj między warstwy liść laurowy.
Na górze postaw talerzyk i dociśnij słoikiem z wodą.
Pozostaw kapustę w temperaturze pokojowej na 2-3 dni w ciemnym miejscu.
Dwa razy dziennie przebijamy kapustę, aby ją odgazować.
Komentarze