Źródło: pexels.com
Kapusta kiszona zawiera bakterie kwasu mlekowego które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit oraz układ odpornościowy. Zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń witaminy z grupy B, witaminy A, E oraz K. Poznaj nasz przepis na kapustę kiszoną.
Składniki:
Kapusta - 3 kg
Marchew - 1 duża szt.
Liść laurowy - 1-2 szt.
Sól (kamienna, nie jodowana) - 75 g (3 łyżki)
Sposób przygotwania:
- Oczyszczamy kapustę z pierwszych liści, dobrze ją myjemy, kroimy na dwie części.
- Kroimy lub ścieramy na tarce.
- Obieramy, myjemy i ścieramy marchewk na dużej tarce.
- Wymieszaj kapustę i marchew. Dodaj sól.
- Następnie ubiamy kapustę aż robi się sok
- Rozłóż kapustę w przygotowanych pojemnikach. Możesz użyć trzylitrowych słoików, ale nie wypełniaj ich całkowicie: pozostaw 1/4 objętości na wierzchu. Dodaj między warstwy liść laurowy.
- Na górze postaw talerzyk i dociśnij słoikiem z wodą.
- Pozostaw kapustę w temperaturze pokojowej na 2-3 dni w ciemnym miejscu.
- Dwa razy dziennie przebijamy kapustę, aby ją odgazować.
autor: AJ
Komentarze