Kapusta kiszona - źródło cennych witamin. Jak kisić kapustę?

  • 06.10.2022
Sprawdzony przepis na ukiszenie kapusty
Źródło: pexels.com

Kapusta kiszona zawiera bakterie kwasu mlekowego które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit oraz układ odpornościowy. Zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń witaminy z grupy B, witaminy A, E oraz K. Poznaj nasz przepis na kapustę kiszoną.

Składniki:

 Kapusta - 3 kg
 Marchew -  1 duża szt.
 Liść laurowy - 1-2 szt.
 Sól (kamienna, nie jodowana) - 75 g (3 łyżki)

Sposób przygotwania:

  1. Oczyszczamy kapustę z pierwszych liści, dobrze ją myjemy, kroimy na dwie części.
  2. Kroimy lub ścieramy na tarce.
  3. Obieramy, myjemy i ścieramy marchewk na dużej tarce.
  4. Wymieszaj kapustę i marchew. Dodaj sól.
  5. Następnie ubiamy kapustę aż robi się sok
  6. Rozłóż kapustę w przygotowanych pojemnikach. Możesz użyć trzylitrowych słoików, ale nie wypełniaj ich całkowicie: pozostaw 1/4 objętości na wierzchu. Dodaj między warstwy liść laurowy.
  7. Na górze  postaw talerzyk i dociśnij słoikiem z wodą.
  8. Pozostaw kapustę w temperaturze pokojowej na 2-3 dni w ciemnym miejscu.
  9. Dwa razy dziennie przebijamy kapustę, aby ją odgazować.

 

autor: AJ

 

 

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.