Ser topiony jest prosty w wykonaniu, a jego przygotowanie zajmuje chwilę. Możesz zrobić go samodzielnie w domu. Ten domowy zawiera naturalne składniki w przeciwieństwie do gotowych ze sklepu. Można go przygotować z różnymi dodatkami, wedle uznania.
Składniki:
Przygotowanie:
Twaróg, jajko, 2 łyżki śmietany, masło, sodę włóż do metalowej miski. Składniki zblęduj, wsyp dużą szczyptę soli, mniejszą pieprzu. Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą (na małym ogniu) i często mieszaj. Trzymaj tak długo na parze, aż serek będzie miał gęstą i jednolitą konsystencję, bez widocznych grudek. Gdy serek będzie gotowy przełóż do słoika, po ostudzeniu włóż do lodówki.
Wedle uznania do serka można również dodać np. podsmażoną cebulkę, rzodkiewkę, posiekaną natkę pietruszki, koperek, paprykę, posmażone pieczarki albo podsmażony boczek.
A.J.
Komentarze