Kiedy wysokie temperatury mocno dają się we znaki, warto sięgnąć po orzeźwiający napój. Gorący napar nie jest dobrym pomysłem w upalny dzień w sezonie wakacyjnym o wiele lepiej sprawdza się kawa mrożona!
Potrzebujesz:
- espresso,
- czekoladowego mleka,
- łyżeczki kakao,
- dwóch łyżeczek masła orzechowego,
- pół łyżeczki cynamonu,
- lodu,
- wysokiej szklanki.
To kolejna propozycja dla tych, którzy cenią rozwiązania 2w1: kawa i koktajl. Zacznij od przygotowania espresso. Następnie do kielicha blendera wrzuć wszystkie składniki poza lodem. Zblenduj i podawaj w wysokiej szklance z kostkami lodu.
Weganie i osoby nietolerujące laktozy mogą zastąpić mleko czekoladowe, napojem migdałowym lub owsianym i dodać łyżeczkę syropu czekoladowego.
Potrzebujesz:
- espresso,
- banan,
- ulubione mleko roślinne,
- syrop klonowy,
- lód,
- wysoka szklanka.
Ta propozycja to połączenie orzeźwiającej mrożonej kawy i pożywnego koktajlu. Zacznij od przygotowania espresso – podobnie, jak przy poprzedniej propozycji, w zależności od preferencji, może być pojedyncze lub podwójne. Do kielicha blendera wrzuć dużego banana, schłodzone mleko roślinne (najlepiej sprawdzi się migdałowe lub kokosowe), kawę i łyżeczkę syropu klonowego. Zblenduj wszystko i podawaj w wysokich szklankach z kostkami lodu. Jeśli chcesz, żeby Twoja kawa była jeszcze bardziej orzeźwiająca, przed jej przygotowaniem zamroź plasterki bananów. Gotowy napój możesz też posypać wiórkami gorzkiej czekolady.
Potrzebujesz:
- espresso,
- mleczko kokosowe,
- mleko skondensowane w puszce,
- lód,
- szklanka.
Zacznij od przygotowania w kawiarce espresso – w zależności od tego, jak dużej ilości kofeiny potrzebujesz, może być pojedyncze lub podwójne. Odstaw je na chwilę na bok i w międzyczasie w szklance wymieszaj 1:1 mleko skondensowane i mleczko kokosowe. Dorzuć kilka kostek lodu i całość zalej przygotowanym wcześniej espresso. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, unikasz spożywania laktozy ze względu na alergię lub masz ochotę na zupełnie nowy smak, spróbuj zamienić mleko skondensowane na roślinny napój migdałowy.
Komentarze