Herbaty jesienne Rozgrzewający napar na chłodne dni

  • 21.10.2023
Jesienne herbaty. Eksperymentuj z aromatami na jesienne wieczory
Źródło: freepik.com

Jesienne wieczory zasługują na wyjątkowe chwile relaksu przy aromatycznej herbacie. Przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na rozgrzewające napary, które wypełnią twój dom ciepłem i aromatem. Odkryj magię zimowych herbat!

Klasyczna zimowa herbata z cytryną i goździkami

Składniki:

  • czarna herbata,
  • 1-2 plastry cytryny ze skórką,
  • 4-5 goździków,
  • 2 szczypty cynamonu.

Przygotowanie: Zaparzyć herbatę, jednocześnie dodając goździki. Po kilku minutach, po lekkim przestudzeniu, do kubka dorzucić kilka plasterków cytryny i dodać cynamon. Tak przygotowana herbata rozgrzewa, usprawnia trawienie i relaksuje. Dodatek goździków może przynieść ukojenie w bólu głowy. Cynamon działa antyseptycznie i grzybobójczo, więc herbata doskonale sprawdzi się w leczeniu pierwszych objawów infekcji. Cytryna wzbogaci napój w witaminę C, a olejki eteryczne uwolnione ze skórki znakomicie dodadzą całości świeżego aromatu.  

Herbata waniliowo-czekoladowa

Składniki:

  • czarna herbata,
  • laska wanilii,
  • kostka gorzkiej czekolady,
  • szczypta kardamonu.

Przygotowanie: Do zaparzonej herbaty dodać odrobinę pokruszonej laski wanilii i kardamon. Czekoladę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, dodać do napoju. Dodatek wanilii i czekolady sprawia, że herbata może być formą deseru i skutecznie zaspokoić ochotę na słodycze. Rozgrzewa, poprawia humor i redukuje stres. Wanilia jest przeciwutleniaczem, z kolei kardamon łagodzi kaszel i inne dolegliwości ze strony układu oddechowego. Kardamon usprawni też pracę żołądka i pomoże zwalczyć bakterie Helicobacter pylori. (Uwaga! Dodatek czekolady sprawia, że herbata traci klarowny wygląd, ale nie wpływa to na jej właściwości prozdrowotne ani walory smakowe).

Lekko słodka herbata z imbirem i pomarańczą

Składniki:

  • czarna herbata,
  • plaster pomarańczy,
  • 5-7 plasterków świeżego imbiru,
  • łyżka posiekanych rodzynek.

Przygotowanie: Zaparzyć herbatę, dodać imbir i rodzynki. Odczekać 2-3 minuty i dodać pomarańczę. Jest to herbata o lekko ostrym smaku. Rodzynki dodają słodyczy i wzbogacają smak pomarańczy o aromat suszonych owoców. Najważniejszy składnik herbaty to imbir, który pomaga zwalczać przeziębienie, ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm. Dodatek imbiru łagodzi mdłości, przez co herbata jest doskonałą propozycją dla kobiet w ciąży lub dla osób cierpiących z powodu choroby lokomocyjnej.  

Zielona herbata imbirowo-rozmarynowa

Składniki:

  • zielona herbata,
  • 4-5 plasterków świeżego imbiru,
  • niewielka gałązka świeżego lub 2-3 szczypty suszonego rozmarynu.

Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i parzyć przez 2-3 minuty, odcedzić. Zielona herbata jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Aromat herbaty pochodzi z  rozmarynu. Pomaga on obniżyć poziom cukru w organizmie. Wykazuje też działanie antyseptyczne i przeciwgrzybicze, co w połączeniu z imbirem stanowi dobrą ochronę przed przeziębieniem. Herbata pomoże zwalczyć bóle żołądka, wspomaga pracę wątroby oraz łagodzi mdłości.  

Zielona herbata z pietruszką i mandarynką

Składniki:

  • zielona herbata,
  • łyżka posiekanej świeżej pietruszki,
  • 2-3 plasterki mandarynki.

Przygotowanie: Natkę posiekać i parzyć razem z liśćmi zielonej herbaty. Całość odcedzić i dodać plastry mandarynki. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, herbata pomaga zwalczyć wolne rodniki w organizmie. Natka pietruszki i mandarynka dodają naparowi świeżego, orzeźwiającego smaku, co sprawia, że herbata z jednej strony pozwala na chwilę relaksu, a jednocześnie mobilizuje do popołudniowej aktywności.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.