Jesienne wieczory zasługują na wyjątkowe chwile relaksu przy aromatycznej herbacie. Przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na rozgrzewające napary, które wypełnią twój dom ciepłem i aromatem. Odkryj magię zimowych herbat!
Składniki:
Przygotowanie: Zaparzyć herbatę, jednocześnie dodając goździki. Po kilku minutach, po lekkim przestudzeniu, do kubka dorzucić kilka plasterków cytryny i dodać cynamon. Tak przygotowana herbata rozgrzewa, usprawnia trawienie i relaksuje. Dodatek goździków może przynieść ukojenie w bólu głowy. Cynamon działa antyseptycznie i grzybobójczo, więc herbata doskonale sprawdzi się w leczeniu pierwszych objawów infekcji. Cytryna wzbogaci napój w witaminę C, a olejki eteryczne uwolnione ze skórki znakomicie dodadzą całości świeżego aromatu.
Składniki:
Przygotowanie: Do zaparzonej herbaty dodać odrobinę pokruszonej laski wanilii i kardamon. Czekoladę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, dodać do napoju. Dodatek wanilii i czekolady sprawia, że herbata może być formą deseru i skutecznie zaspokoić ochotę na słodycze. Rozgrzewa, poprawia humor i redukuje stres. Wanilia jest przeciwutleniaczem, z kolei kardamon łagodzi kaszel i inne dolegliwości ze strony układu oddechowego. Kardamon usprawni też pracę żołądka i pomoże zwalczyć bakterie Helicobacter pylori. (Uwaga! Dodatek czekolady sprawia, że herbata traci klarowny wygląd, ale nie wpływa to na jej właściwości prozdrowotne ani walory smakowe).
Składniki:
Przygotowanie: Zaparzyć herbatę, dodać imbir i rodzynki. Odczekać 2-3 minuty i dodać pomarańczę. Jest to herbata o lekko ostrym smaku. Rodzynki dodają słodyczy i wzbogacają smak pomarańczy o aromat suszonych owoców. Najważniejszy składnik herbaty to imbir, który pomaga zwalczać przeziębienie, ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm. Dodatek imbiru łagodzi mdłości, przez co herbata jest doskonałą propozycją dla kobiet w ciąży lub dla osób cierpiących z powodu choroby lokomocyjnej.
Składniki:
Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i parzyć przez 2-3 minuty, odcedzić. Zielona herbata jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Aromat herbaty pochodzi z rozmarynu. Pomaga on obniżyć poziom cukru w organizmie. Wykazuje też działanie antyseptyczne i przeciwgrzybicze, co w połączeniu z imbirem stanowi dobrą ochronę przed przeziębieniem. Herbata pomoże zwalczyć bóle żołądka, wspomaga pracę wątroby oraz łagodzi mdłości.
Składniki:
Przygotowanie: Natkę posiekać i parzyć razem z liśćmi zielonej herbaty. Całość odcedzić i dodać plastry mandarynki. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, herbata pomaga zwalczyć wolne rodniki w organizmie. Natka pietruszki i mandarynka dodają naparowi świeżego, orzeźwiającego smaku, co sprawia, że herbata z jednej strony pozwala na chwilę relaksu, a jednocześnie mobilizuje do popołudniowej aktywności.
Komentarze