Odkąd w naszych domach na stałe zagościły czajniki elektryczne gotowanie wody stało się o wiele prostsze i szybsze.
Niestety problem z kamieniem w czajnikach pozostał bez zmian. Przyczyną osadzania się kamienia w czajnikach podczas gotowania jest jakość wody płynącej z naszych kranów.
Kamień osadzony w czajnikach nie tylko zmienia smak przygotowywanych napoi na bazie zagotowanej w nich wodzie, ale także zwiększa zużycie energii elektrycznej potrzebnej do zagotowania wody.
Nasza Rada: Zacznij używać filtrów do wody, a unikniesz konieczności częstego czyszczenia czajnika i nadmiernego osadzania się w nim kamienia!
Czyszczenie czajnika za pomocą octu
Wlej do czajnika 1 porcję octu i jedną porcję wody. Roztwór zagotuj, a następnie pozostaw do wystygnięcia – najlepiej około jednej godziny.
Wylej roztwór i w razie konieczności powtórz czynność.
Opłucz kilkukrotnie czajnik, a następnie pozostaw otwarty, aż do momentu gdy zniknie zapach octu z czajnika
Czyszczenie czajnika za pomocą coca-coli
Do czajnika wlej coca-colę – około jednej – dwóch szklanek i dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej. Całość zagotuj. Następnie kilkukrotnie opłucz czajnik zimną wodą.
Czyszczenie czajnika za pomocą środków czyszczących
W sprzedaży dostępne są także środki czyszczące do czajników elektrycznych. Upewnij się przed zakupem, że środek, który zamierzasz kupić jest przeznaczony właśnie do zastosowania w czjniku elektrycznym.
Komentarze