Przepis na domowe pampuchy, czyli lekkie i puszyste drożdżowe bułeczki przygotowywane na parze. Takie słodkie bułeczki to świetny pomysł na słodki obiad, albo słodką przekąskę. Podajcie je z osłodzoną śmietaną, z owocami, sosem z owoców sezonowych lub słodkim syropem.
Składniki:
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w cukrze. Dodajemy 4-5 łyżek mleka i jedną łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki przesiewamy do miski. Dodajemy masło, jajka, sól i zaczyn. Mieszamy i stopniowo dolewamy mleko. Dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość, potrwa to około godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat. Są dwa sposoby formowania tych klusek. Pierwszy polega na delikatnym rozwałkowaniu ciasta (dość grubo około 2-2,5 cm) i wykrajaniu całych klusek za pomocą szklanki. Drugi, który według mnie jest lepszy, polega na wycinaniu szklanką z całości ciasta małych kawałków, które następnie ręcznie formujemy w bułeczki (zdjęcia). Kluski układamy na oprószonej mąką desce.
Kluski gotujemy 10 minut na parze. Można do tego użyć specjalnego garnka do gotowania na parze lub tak jak robi moja mama i babcia, garnek z wodą nakryć tetrową ścierką/gazą (obwiązujemy ją sznurkiem dookoła garnka, żeby się nie zsunęła), doprowadzamy wodę do wrzenia, kluski układamy na ściereczce i przykrywamy metalową miską. Pamiętajcie, że woda cały czas musi się gotować.
Co zrobić jak zostały pampuchy i chcesz je podgrzać?
Co zrobić jeśli zostały Wam pampuchy i nie są już ciepłe i fajne? No cóż – trzeba je podgrzać. Aby nie robić znowu całej operacji na dużym garnku z pieluchą tetrową mam szybszą i wygodniejszą metodę. Gdy chcę podgrzać tylko kilka pampuchów, to do mniejszego garnka wlewam trochę wody, ustawiam sitko do gotowania na parze, układam bułeczki i paruję je kilka minut. Tym sposobem znowu stają się ciepłe i bardzo puszyste!
A.J.
Komentarze