Wiosenna sałatka ze szparagami

  • 18.04.2023
Wiosenna sałatka ze szparagami
Źródło: pixabay.com

Wiosna to czas, który obfituje w nowalijki i młode warzywa. Częściej również staramy się zadbać o nienaganną figurę stosując diety i spożywając więcej warzyw, które mają mnóstwo składników odżywczych. Dzisiaj proponujemy wiosenną sałatkę ze szparagami.

Oto przepis na pyszną i zdrową wiosenną sałatkę:

Składniki:

  • 1 główka sałaty
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 awokado
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 szklanki pokrojonej papryki czerwonej
  • 1/2 szklanki kiełków
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Umieść szparagi w garnku z osolonym wrzątkiem i gotuj przez około 3-4 minuty, aż staną się miękkie. Odcedź i zostaw do ostygnięcia.
  2. W dużym misie wymieszaj sałatę, kiełki, paprykę, posiekane orzechy włoskie i posiekaną cebulę.
  3. Pokrój awokado na kawałki i dodaj do sałaty.
  4. Dodaj szparagi.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki dressing'u w miseczce i wlej na sałatkę.
  6. Posyp sałatkę posiekanym koprem i podawaj.

Ta sałatka to doskonały wybór na wiosenny posiłek - jest pełna świeżych i zdrowych składników, a dressing z cytryny i miodu nadaje jej lekkości i świeżości. Smacznego!

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.