Chcesz się napić dobrze zaparzonej herbaty? Zapoznaj się ze wskazówkami i poradami dotyczącymi jak należy parzyć różne rodzaje herbaty Źle zaparzona herbata będzie, albo gorzka, albo zbyt słaba. To jak długo należy parzyć herbatę zależy od jej rodzaju.
Czarna herbata
Podstawowa zasada mówi, że czarną herbatę należy parzyć przez 2-3 minuty, temperatura wody nie powinna być wyższa niż 95 stopni.
Zielona herbata
Podobnie ma się sprawa z parzeniem herbaty zielonej, optymalny czas jej parzenia to również 2-3 minuty. W przypadku herbaty zielonej temperatury wody powinna maksymalnie wynosić 70 stopni. Jeśli woda będzie za gorąca herbata może stać się gorzka i niesmaczna.
Biała herbata
Temperatura wody jaką zalewamy białą herbatę nie powinna przekraczać 89-90 stopni, natomiast czas parzenia 5-7 minut.
Czerwona herbata
Parzenie czerwonej herbaty powinno zajmować maksymalnie 3 minuty.
Jeśli nie masz pewności w jaki sposób parzyć konkretny rodzaj herbaty poszukaj instrukcji na jej opakowaniu. Producenci często umieszczają tam dokładne informacje.
Komentarze