Jakie produkty muszą znaleźć się w jadłospisie dziecka, aby jego odporność wzrosła i aby dziecko nie chorowało. Jakie pokarmy zwiększają odporność u dzieci?
Dzika róża
Kwas askorbinowy w suchych owocach dzikiej róży jest 10 razy większy niż w czarnej porzeczce. W suszonych owocach róży ta witamina jest przechowywana do następnych zbiorów. Napar z kilku łyżek suszonych owoców w pełni zaspokoi dzienne zapotrzebowanie dziecka na kwas askorbinowy. Rodziny, w których regularnie przygotowują i piją napar z dzikiej róży, wszyscy rzadko chorują.
Brukselka
Główki brukselki są mniejsze niż orzechy włoskie, ale pod względem zasobów witamin przewyższają inne odmiany kapusty. Wystarczy pięć do siedmiu główek kapusty (ok. 80 g), aby w pełni zaspokoić dzienne zapotrzebowanie dziecka w wieku przedszkolnym na witaminę C.
A jeśli chodzi o beta-karoten, to pozostałe odmiany kapusty mogą tylko pozazdrościć jej. W brukselce prowitaminy A jest 15 razy więcej niż w białej kapuście czy kalafiorze i 3 razy więcej niż w czerwonej kapuście czy kalarepie. Stanowi ona również dobre źródło witaminy E, która wzmacnia korzystny wpływ karotenów i witaminy C na odporność. Brukselka zawiera również witaminy z grupy B oraz cenne minerały i pierwiastki śladowe, w tym selen, który wzmacnia odporność organizmu na infekcje.
Musimy pamiętać, ąby dieta dziecka zawierała mięso, ryby i produkty mleczne, jajka, płatki zbożowe i oczywiście owoce.
Rokitnik
Ta jagoda jest absolutnym mistrzem wśród wszystkich znanych jagód, owoców, warzyw i ziół pod względem zawartości najcenniejszej substancji witaminowej – beta-karotenu. Dla porównania: w 100 g rokitnika betakarotenu jest aż 10 mg, a w 100 g marchwi już tylko 9 mg. Szczypta jagód - a dzienne zapotrzebowanie dziecka na beta-karoten jest zaspokojone.
Dodatkowo 100 g świeżego rokitnika zawiera 200 mg witaminy C wraz z rutyną i hesperydyną, które zwiększają wchłanianie witaminy C i wzmacniają jej działanie w organizmie.
Jagody rokitnika można przechowywać w lodówce przez długi czas bez żadnego przetwarzania. A jeśli rokitnik zostanie zamrożony i przechowywany w zamrażarce, z zawartych w nim witamin będziemy mogli korzystać przez całą zimę.
Papryka
Ten produkt jest uważany za lidera pod względem zawartości kwasu askorbinowego. 50 g papryki zawiera aż 125 mg kwasu askorbinowego. Nawet jeśli zawartość witaminy C w zimowej papryce szklarniowej jest nieco niższa, to nawet jedna trzecia strąka (codziennie) wzbogaci dietę zarówno w kwas askorbinowy, jak i witaminę P (rutynę), z którą kwas askorbinowy działa najlepiej.
Słodka papryka jest bogata w beta-karoten (prowitaminę A), co jest również niezwykle ważne dla odporności. Zawiera również witaminy z grupy B oraz przydatne minerały.
W soczystych strąkach papryki witaminy nie giną nawet podczas obróbki cieplnej. W czerwonych strąkach jest szczególnie dużo witamin, ale nawet w żółtych, jak i zielonych odmianach papryki jest mnóstwo witamin. Zielona papryka natomiast rzadziej powoduje alergie.
Komentarze