Jesień to pora roku, która przynosi ze sobą obfite zbiory warzyw, a jednym z jej najważniejszych bohaterów jest dynia. Dyniowe dania są nie tylko smaczne, ale także pełne cennych składników odżywczych, które wspierają nasze zdrowie. Jednym z kulinarnych hitów sezonu jest gulasz z dyni, który łączy w sobie aromatyczne przyprawy i kremową konsystencję dyni. W tym artykule podzielimy się przepisem na ten rozgrzewający posiłek oraz przyjrzymy się korzyściom zdrowotnym dyni.
Składniki:
4 cebule
1,5 kg dyni – najsmaczniej hokkaido lub muszkatołowej
1 marchewka
2 liście kapusty białej
2 łodygi selera naciowego
liść laurowy
5 szt ziela angielskiego
sól himalajska
pieprz
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wykonanie:
Do garnka wrzucamy cebulę pokrojona w kostkę, marchew i selera w plasterki, kapustę w kawałki. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, zalewamy szklanką wody i gotujemy ok 10 min.
W tym czasie dynię oczyszczamy i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka i gotujemy jeszcze 10 min.
Dodajemy pozostałe przyprawy: czosnek, zioła, mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Niezjedzone danie można gorące wsadzić w słoiki szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.
Komentarze