Mrożona herbata to niezawodny napój na upalne dni. Doskonale zastąpi ona wodę, napoje gazowane, soki owocowe oraz warzywne. Posiada prozdrowotne właściwości. Lodo herbata może bowiem powstać z różnego rodzaju naparów. Mrożona herbata ma orzeźwiający, słodko-kwaśny smak. Dobierając różnorodne składniki możemy tworzyć ciekawe kompozycje smakowe. Nie bez znaczenia jest także delikatny, lekko owocowy aromat napoju.
Wykonanie:
Herbatę parzymy w szklance wody nie dłużej niż 2-3 minuty (krótko parzona lepiej pobudza). Napar studzimy. Wlewamy herbatę do dzbanka, dopełniamy do ok. 1 litra zimną wodą mineralną i wlewamy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Pozostałą połówkę cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i dodajemy do napoju. Słodzimy do smaku cukrem lub miodem. Dodajemy plasterki limonki oraz zgniecione listki świeżej mięty. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Wykonanie:
Przygotuj napar z czarnej herbaty i ostudź go do temperatury pokojowej. Umieść w szklance owoce oraz miętę i cukier. Ugnieć dokładnie wszystkie składniki. Jeśli nie masz truskawek możesz użyć 40 ml syropu truskawkowego. Dodaj ostudzony napar z herbaty i wodę gazowaną. Uzupełnij szklankę kostkami lodu. Udekoruj napój świeżymi truskawkami i listkami mięty.
Składniki:
Przygotowanie:
Zaparz herbatę i odczekaj, aż trochę się ostudzi. Przygotuj szklankę i wsyp tam lód, a następnie dodaj esencję herbacianą, sok z cytryny, syrop cukrowy. Całość zalej wodą do pełna i wymieszaj łyżką. Na sam koniec udekoruj miętą i plastrami pomarańczy. Możesz dodać świeżego zielonego ogórka
A.J.
Komentarze