Yerba Mate to bardzo popularny napar w Paragwaju, Urugwaju, Argentynie, południowej Brazyli i Chile z ostrokrzewu paragwajskiemu. Picie Yerby orzeźwia i pobudza.
Yerba Mate nie jest herbatą. Do jej picia używany jest pojemnik zwany tykwą oraz rurka z sitkiem nazywana bombilla. Przydaje się także termometr do wody oraz termos.
Ciągle rosnąca popularność yerby spowodowała, że obecnie nie ma problemu z zakupem oprzyrządowania. Ceny zaczynają się już od kilkunastu złotych. Samą Yerbę można kupić w sklepach z herbatami, a nawet w niektórych sklepach spożywczych.
Dzięki temu, że Yerbę można pić przez cały dzień efekt pobudzenia w przeciwieństwie do kawy utrzymuje się o wiele dłużej.
Napój poprawia także trawienie oraz wspomaga odchudzanie.
Smak tego napoju nie każdemu od razu przypadnie do gustu, warto więc rozpocząć swoją przygodę z Yerba Mate od rodzajów wzbogaconych na przykład trawą cytrynową.
W celu przygotowania naparu należy wypełnić tykwę mniej więcej do połowy suszem. W zależności od rodzaju Yerby i własnych upodobań smakowych ilość suszu może być mniejsza lub większa.
Następnie przykryj szczelnie pojemnik dłonią, a następnie przekręć do góry nogami i potrząśnij kilka razy. Dzięki temu zabiegowi najdrobniejsze cząstki suszu znajdą się na górze pojemnika i nie wciągniemy ich pijąc Yerbę.
Następnie włóż rurkę sitkiem do dołu zaczynając od boku, aby do sitka nie dostał się susz.
Rurki nie poruszaj, zostanie w tej pozycji do końca spożywania napoju.
Wodę zagotuj i następnie ostudź do temperatury 80-70 stopni celniejsza. Zalanie zbyt gorącą wodą spowoduje, że napój nie będzie smaczny.
Zalej tykwę do pełna i odczekaj 2-3 minuty. Resztę wody możesz przelać do termosu. Ten sam napar można zalewać kilka razy, a susz i tak nie traci smaku i swoich właściwości.
Komentarze