Herbata czerwona nazywana jest często herbatą półfermentowaną. Jedną z najbardziej znanych herbat czerwonych jest bardzo wolno fermentowana herbata Pu-erh. Innymi rodzajami herbaty czerwonej jest Oolong i Puszong. W porównaniu do innych herbat, zawiera mniejszą ilość kofeiny i taniny. Przyczynia się to do tego, że nie upośledza wchłaniania żelaza. Niezaprzeczalnie skład czerwonej herbaty wpływa na jej właściwości przeciwutleniające, odtruwające i oczyszczające z toksyn organizm. Herbacie Pu-erh przypisuje się właściwości obniżania poziomu cholesterolu we krwi, wspomagania pracy wątroby (w tym łagodzenia skutków nadużycia alkoholu) i skutecznej walki z nadwagą. Ponadto stosuje się ją w problemach trawiennych i w stanach depresyjnych.
Liście herbaty pu-erh zalewa się wodą o temperaturze 90 – 96°C. Sitko z liśćmi należy wyciągnąć po 1 do 3 minut parzenia. Z jednej porcji liści można zaparzyć nawet do trzech herbat. Czerwona herbata to specyfik, który warto mieć w swojej kuchni. Ze względu na wyjątkowy aromat, barwę i wpływ na zdrowie cieszy się ona coraz większą popularnością wśród amatorów herbaty.
Czerwona herbata wywodzi się z południowych Chin, a dokładniej z regionu Pu’er. Stąd również jej druga nazwa – pu-erh. Co ciekawe, czerwoną herbatę pozyskuje się z tej samej rośliny, co liście herbaty czarnej. Odróżniają ją jednak bardziej gorzki smaki i intensywny zapach, a także charakterystyczny czerwony kolor będący wynikiem dodatkowego procesu fermentacji.
Uwaga! Liście czerwonej herbaty można przechowywać nawet do 50 lat! To prawdziwy rekord wśród tego typu napojów, ponieważ liście innych herbat przechowuje się maksymalnie do roku.
Czerwona herbata już od tysięcy lat jest znana ze swoich dobroczynnych właściwości. Dlaczego zatem warto po nią sięgać? Bowiem herbata pu-erh ma pozytywny wpływ na działanie niemal całego organizmu:
A.J.
Komentarze