Produkty, których nigdy nie należy mrozić

  • 09.11.2021
Produkty, których nigdy nie należy mrozić

Zamrażanie to świetny sposób na zachowanie świeżości żywności na przyszłość. Niestety nie każda żywność może być wystawiona na działanie niskich temperatur, niektóre produkty najlepiej spożywać na świeżo.

Produkty, których nigdy nie należy zamrażać

 

Mleko i produkty mleczne

Zamrażanie mleka i jego przetworów nie jest dobrym pomysłem. Napój całkowicie zmieni swoją konsystencję, stając się niejednolity i grudkowaty. Podobnie swoją konsystencję stracą inne produkty mleczne: jogurt, śmietana, majonez. Po zamrożeniu i rozmrożeniu rozwarstwiają się i nie nadają się do jedzenia.

 

 

 

Surowe warzywa i owoce

W rzeczywistości większość warzyw i owoców nie nadaje się do zamrażania. Ta kategoria obejmuje głównie żywność o dużej zawartości wody - ogórki, ziemniaki, pomidory, cukinia, bakłażany, jabłka, gruszki i kilka innych. W niskich temperaturach płyn w nich krystalizuje i po rozmrożeniu te warzywa i owoce zamienią się w wodniste puree, które nie wygląda apatycznie, a wręcz odstrasza.

 

Żywność w puszkach

Żywność zakonserwowana w puszkach zawiera dużo wody. Woda, zamieniając się w lód, zwiększa swoją objętość. Może to prowadzić do deformacji, a nawet eksplozji puszki. Sprzątanie zamrażalnika po eksplozji zajmie dużo czasu, lepiej tego nie praktykować!

 

Ser

Jeżeli przyszło Ci do głowy zamrażanie sera to nie jest najlepszy pomysł. Po rozmrożeniu ser nabierze luźnej konsystencji i szybko zacznie się kruszyć. W przypadku serów miękkich np. brie też nie polecamy mrozić ponieważ takie sery zawierają dużo płynu, który krystalizuje w ujemnych temperaturach, pozbawiając ser gładkości i jednolitości.
 

 

Gotowe dania panierowane

Pokusa przygotowania jedzenia na tydzień wcześniej i zamrożenia go jest świetna, ale wynik może być rozczarowujący - zwłaszcza jeśli smażysz jedzenie w bułce tartej. Podczas rozmrażania chrupiąca panierka zamienia się w brzydką i nieapetyczną breję.

foto: pixabay.com