Mleko i produkty mleczne
Zamrażanie mleka i jego przetworów nie jest dobrym pomysłem. Napój całkowicie zmieni swoją konsystencję, stając się niejednolity i grudkowaty. Podobnie swoją konsystencję stracą inne produkty mleczne: jogurt, śmietana, majonez. Po zamrożeniu i rozmrożeniu rozwarstwiają się i nie nadają się do jedzenia.
Surowe warzywa i owoce
W rzeczywistości większość warzyw i owoców nie nadaje się do zamrażania. Ta kategoria obejmuje głównie żywność o dużej zawartości wody - ogórki, ziemniaki, pomidory, cukinia, bakłażany, jabłka, gruszki i kilka innych. W niskich temperaturach płyn w nich krystalizuje i po rozmrożeniu te warzywa i owoce zamienią się w wodniste puree, które nie wygląda apatycznie, a wręcz odstrasza.
Żywność w puszkach
Żywność zakonserwowana w puszkach zawiera dużo wody. Woda, zamieniając się w lód, zwiększa swoją objętość. Może to prowadzić do deformacji, a nawet eksplozji puszki. Sprzątanie zamrażalnika po eksplozji zajmie dużo czasu, lepiej tego nie praktykować!
Komentarze