• Przed pokrojeniem. Umieść cebulę w zamrażarce na 10 minut lub w lodówce na 30 minut. Schładzanie cebuli spowolni uwalnianie związków siarki, które powodują łzy. 
  • Nie przecinaj korzenia cebuli od miejsca, gdzie wyrasta szczypior, ponieważ ta część cebuli zawiera najwyższe stężenie związków siarki, należy ją odciąć w ostatniej chwili. 

 

 
  • Zwilż lekko deskę do krojenia mieszanką octu i wody w proporcji 1:1. Odczekaj chwilę i zacznij: pokrój cebulę na dwie połówki, zdejmij skórkę z obu połówek, odetnij ogonki, pokrój każdą połówkę wzdłuż, zaczynając od korzenia
  • Przed krojeniem cebuli deskę posyp solą.
  • Zapal świece w pobliżu deski, na której będziesz kroić cebulę, oczy nie będą łzawić.

 

foto: pixabay.com