Porcja lekkich wiosennych zdrowych słodyczy

  • 07.06.2022
Porcja lekkich wiosennych zdrowych słodyczy
Źródło: pixabay.com

Zdrowe wariacje na temat naszych ulubionych deserów - kisieli, galaretek i budyni to naprawdę sama słodycz. Są doskonałym zamiennikiem dla gotowych i często szkodliwych produktów dostępnych w marketach. Warto zabrać się do eksperymentowania w kuchni. Poznaj kilka dobrych wiosennych przepisów. Spróbuj je przygotować. Zobaczysz, że wyjdzie bardzo smacznie.

Budyń jaglany 
Składniki: 
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej 
- 1, 5 szklanki wody 
- ½ szklanki mleka kokosowego (minimum 75% miąższu kokosowego, bez konserwantów)
- 4 jabłka 
- 1/3 szklanki płatków migdałów 
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu 
- szczypta soli

Przygotowanie: 
Jabłka obierz ze skórki, koniecznie usuń gniazda nasienne. Pachnący owoc pokrój w małą kostkę. Po kilku chwilach kawałki włóż do rondelka i pod przykryciem zacznij je dusić. Poczekaj 5 minut, niech całkowicie zmiękną. W międzyczasie podpraż migdały na suchej patelni. Zacznij też gotować kaszę, pamiętaj osolić wodę. Po 10-15 minutach powinna uzyskać właściwą konsystencję – będzie rozgotowana. Pod koniec gotowania kaszy wlej do niej mleko kokosowe i wsyp cukier. Ugotowaną mieszankę zdejmij z gazu i zmiksuj. Otrzymasz jednolitą i gładką masę. Jasny budyń przełóż do miseczek. Do każdej porcji dodaj dużą łyżkę uduszonych jabłek. Do smaku i ozdoby użyj uprażonych migdałów. 
Z tego przepisu ugotujesz 4 porcje. 

Krem jaglano-kokosowy z owocami sezonowymi 
Składniki: 
- 75 g kaszy jaglanej 
- około 300 ml wody
- 150 ml mleka kokosowego (minimum 75% miąższu kokosowego, bez konserwantów) 
- 1 łyżka ksylitolu lub syropu klonowego 
- szczypta soli 
- ziarenka z ½ laski wanilii 
- owoce sezonowe (maliny, borówki, truskawki czy jagody) 
- 2 łyżki wiórków kokosowych 
Przygotowanie: 
Zagotuj kaszę jaglaną z wodą. Zmniejsz ogień do minimum i przykryj garnek przykrywką. Kiedy ziarenka kaszy całkowicie się rozpadną i wchłoną cały płyn zdejmij go z palnika. Proces zwykle trwa około 20 minut. Uzyskaną papkę zmiksuj z pozostałymi składnikami (mleko kokosowe, ksylitol, sól, ziarenka laski wanilii). Po kilku chwilach otrzymasz jednolity krem. Białą słodycz przelej do małych miseczek. Do każdej porcji wsyp ulubione owoce, dodaj też podprażone wiórki kokosowe. 
Z tego przepisu ugotujesz 2 porcje. 

Wiśniowo-bananowy deser z tapioki 
Składniki: 
- ½ l mleka owsianego 
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 
- 2 płaskie łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego
- 2 płaskie łyżeczki czarnego sezamu
- garść liofilizowanych truskawek 
- szczypta szafranu 

Przygotowanie: 
Z przygotowanej ilości mleka owsianego odlej ½ szklanki. Dolej ją do miski z mąką ziemniaczaną, syropem z agawy i szafranem. Resztę płynu umieść w garnku i podgrzej. Kiedy mleko zacznie lekko bulgotać zdejmij je z gazu. Mleko z mąką ziemniaczaną dodaj do gorącego mleka w rondelku. Energicznie i dokładnie wszystko wymieszaj. Płyn nie może mieć grudek. Uzyskaną miksturę postaw na małym ogniu. Odczekaj kilka minut. Delikatną masę rozlej do miseczek. Każdą porcję posyp zmiksowanymi na pył truskawkami i czarnym sezamem. 
Z tego przepisu przygotujesz 2 porcje. 

Nowoczesna truskawkowa galaretka 
Składniki: 
- 150 g serka typu bieluch 
- 200 g truskawek 
- 1/3 szklanki mleka 
- 1/3 szklanki soku jabłkowego 
- 2 łyżeczki syropu daktylowego lub syropu klonowego 
- 2/3 łyżeczki agaru 
- kilka truskawek 

Przygotowanie: 
Do mleka wsyp 1/3 łyżeczki agaru, lekko pogrzej. Następnie zmiksuj z serkiem, połową truskawek i syropem daktylowym. Po tej czynności miksturę wlej do trzech małych najlepiej szklanych miseczek. Sok jabłkowy wymieszaj z resztką agaru i też podgrzej. W kolejny kroku dosyp pozostałe truskawki i zmiksuj. Do każdej z trzech porcji dodaj otrzymany mus. Miseczki ozdób pokrojonymi truskawkami. Wstaw do lodówki, a potem podawaj swoim gościom. 
Z tego przepisu przygotujesz 3 porcje. 

Gabriela Grinka