Jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów podczas gotowania?

  • 04.11.2022
Jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów podczas gotowania?

Podczas gotowania pozbądź się nieprzyjemnych zapachów. Te proste triki działają cuda

Aromat gotowanej brukselki, brokułów, kalafiora czy kapusty często drażni nasz nos. Nie lubimy go i jak najszybciej pragniemy usunąć. Pewnie nie spodziewałaś się, że zneutralizowanie męczących zapachów może być proste. Jak udowadniamy, nie ma ku temu przeszkód. Wystarczy tylko zastosować te skuteczne triki.

Gotowanie bez nieprzyjemnych zapachów. Te triki warto wykorzystać

  • Do gotującej się wody dodaj odrobinę gałki muszkatołowej i kilka liści laurowych. Intensywność utrzymującego się aromatu powinna osłabnąć.
  • Nieprzyjemny aromat zneutralizować może też piętka chleba. Dodawaj ją do gotowania wszystkich wymienionych wcześniej warzyw.
  • Do gotującej się wody dolewaj również mleko (pół szklanki to idealna ilość). W tej sprawie pomoże też wsypywanie łyżeczki sody oczyszczonej. Umieszczenie warzyw w wywarze z mlekiem lub sodą oczyszczoną nie będzie wiązało się z zapachem, który jak dotąd tak bardzo ci przeszkadzał. 

 

gg

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.