Zgaga występuje najczęściej po posiłkach, a także nocą ,lub kiedy kładziemy się spać. Pojawiające się często uczucie dyskomfortu w przełyku i żołądku to objawy ze strony układu pokarmowego, których nigdy nie należy ignorować. Jeśli problem ten często się powtarza, warto wybrać się do lekarza. Po zdiagnozowaniu zgagi należy podjąć się odpowiedniego leczenia. Co sprawdzi się najlepiej na zgagę? O to domowe sposoby.
Co jest przyczyną zgagi?
Przyczyną pieczenia za mostkiem jest cofanie się treści żołądkowej do przełyku. U zdrowych osób również może dochodzić czasami do przemieszczania się kwasu żołądkowego z nadtrawionym pokarmem w kierunku przełyku. W większości przypadków jest przyczyną jest refluks żołądkowo-przełykowy. Poza piekącym bólem, chorzy skarżą się też na uczucie cofania się kwaśnej treści z żołądka, odbijanie po posiłku, ból klatki piersiowej i uczucie kwasoty w jamie ustnej.
Ze zgagą jest podobnie jak z czkawką – nie na wszystkich działają te same sposoby.
Imbir - wystarczy żuć plasterek korzenia przez kilka minut, by poczuć ulgę.
Prażone migdały niesolone - wystarczą kilka by objawy zagi przeszły.
Mleko - jako źródło białka zobojętniejącego kwasy pomoże w pozbyciu się uciążliwego pieczenia, zamiennie można wypić szklankę maślanki lub kefiru.
Kleik przygotowany z ziaren siemienia lnianego - należy go pić ok. godzinę przed posiłkiem i dwie godziny przed snem. Naturalnym domowym sposobem na zgagę są zioła:
-rumianek
-mięta
-prawoślaz lekarski
-rdest wielokwiatowy
-kardamon malabarski
-cynamonowiec
-koper włoski
-kminek
Jak poradzić sobie, jeżeli żadna z tych metod nie przynosi efektów i nie wiadomo, co jest dobre na zgagę w naszym przypadku? Skutecznym rozwiązaniem jest np. zjedzenie kisielu, który działa ochronnie na żołądek oraz pomaga w regeneracji przełyku lub łyżeczki musztardy (dobrej jakości). Posiada ona właściwości zasadowe, przez co dochodzi do neutralizacji kwasów. W pozbyciu się zgagi pomaga także guma do żucia. Czynność ta prowadzi do nadprodukcji śliny, a ta ułatwia procesy trawienne.
A.J.
Komentarze