Manufaktura czekolady - czyli zrób własną czekoladę w domu.

  • 03.07.2023
Jak zrobić domową czekoladę?

Uwielbiacie słodkie przekąski, ale zależy Wam na ograniczeniu cukru? Przychodzimy z pomocą! Własnoręczne przygotowanie tabliczki czekolady jest naprawdę łatwe, a efekt robi wrażenie! Dodatkowo niezastygnięta masa świetnie sprawdzi się również jako dodatek do ciast czy deserów. Pamiętajcie, składniki możecie dowolnie modyfikować pod własne upodobania smakowe.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 2 szklanki tłustego mleka
  • 6-8 łyżek ciemnego kakao
  • 2/3 szklanki erytrolu lub ksylitolu
  • 400 g mleka w proszku
  • ulubione dodatki do ozdobienia czekolady ( garść pistacji, maliny liofilizowane, kolorowe drażetki bez cukru, precelki)
  • foremka sylikonowa

Wykonanie:

Mleko zagotowujemy w rondelku. Dodajemy 200 g masła i mieszamy, aż do rozpuszczenia masła. Wsypujemy 2/3 szklanki słodzika i 6-8 łyżek kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przelewamy do miski i dodajemy 400 g mleka w proszku. Całość miksujemy tak, aby zniknęły wszystkie grudki.

Gotową masę przekładamy do silikonowych foremek i dodajemy do niej ulubione dodatki. Czekoladę w foremce wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Gdy czekolada stężeje, wyciągamy ją z foremek.

 

A.J.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.