Uwielbiacie słodkie przekąski, ale zależy Wam na ograniczeniu cukru? Przychodzimy z pomocą! Własnoręczne przygotowanie tabliczki czekolady jest naprawdę łatwe, a efekt robi wrażenie! Dodatkowo niezastygnięta masa świetnie sprawdzi się również jako dodatek do ciast czy deserów. Pamiętajcie, składniki możecie dowolnie modyfikować pod własne upodobania smakowe.
Składniki:
Wykonanie:
Mleko zagotowujemy w rondelku. Dodajemy 200 g masła i mieszamy, aż do rozpuszczenia masła. Wsypujemy 2/3 szklanki słodzika i 6-8 łyżek kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przelewamy do miski i dodajemy 400 g mleka w proszku. Całość miksujemy tak, aby zniknęły wszystkie grudki.
Gotową masę przekładamy do silikonowych foremek i dodajemy do niej ulubione dodatki. Czekoladę w foremce wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Gdy czekolada stężeje, wyciągamy ją z foremek.
A.J.
Komentarze