Źródło: pixabay.com
Prozdrowotne działanie glonów jest znane i wykorzystywane od wieków. Podobnie jak zielone warzywa liściaste, glony wyróżniają się bogactwem składników odżywczych.
Co to są algi?
Algi, inaczej zwane glonami, są to samożywne organizmy o beztkankowej budowie, występujące głównie w środowiskach wodnych lub lądowych o wysokiej wilgotności.
Jakie wartości odżywcze mają algi?
W większości, bo aż w 85%, składają się z wody. Uwagę przykuwa duża zawartość białka, będącego źródłem aminokwasów egzogennych, które musimy dostarczać wraz z pożywieniem, ponieważ nasz organizm nie syntezuje ich samodzielnie. Mowa o takich aminokwasach jak: alanina, asparagina, glicyna, lizyna, seryna, izoleucyna, leucyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan i walina. Spożywanie glonów jest zatem szczególnie zalecane osobom stosującym dietę wegańską lub dietę wegetariańską, narażonym na niedobór tych aminokwasów. Algi są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w tym kwasu eikozapentaenowego (EPA), kwasu arachidonowego i rzadziej spotykanego kwasu γ-linolenowego (GLA).
Jakie witaminy i minerały zawierają algi?
Algi morskie są bogate w witaminy, głównie witaminy C, D, E, witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12) oraz prowitaminę czyli wit.A. Wśród składników mineralnych obecnych w algach morskich należy wskazać:
- cynk,
- jod,
- wapń,
- magnez,
- żelazo,
- miedź,
- brom,
- mangan.
Glony są również wspaniałym źródłem polifenoli, oraz naturalnych barwników m.in. chlorofilu, fikocyjanobiliny i fikocyjaniny, wykazujących korzystny wpływ na nasz organizm.
Czy algi morskie są zdrowe?
Bogactwo składników odżywczych znajdujących się w algach przekłada się na ich właściwości prozdrowotne. Algi morskie są określane mianem superfoods.
Właściwości prozdrowotne alg:
- Algi morskie wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Z tego względu warto je stosować wspomagająco przy różnego rodzaju infekcjach, do łagodzenia stanów zapalnych i obniżania wysokiej temperatury.
- Składniki zawarte w glonach mają właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że neutralizują wolne rodnik tlenowe, odpowiedzialne za przyspieszenie procesów starzenia oraz rozwój wielu chorób. Algi morskie stosowane są wspomagająco w leczeniu nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, łuszczycy, chorób reumatycznych czy osteoporozy.
- Zjadanie alg lub przyjmowanie preparatów zawierające algi jest korzystne dla naszego mózgu. Glony wspomagają pamięć i koncentrację, a nawet łagodzą stany lękowe.
- Algi wspierają trawienie oraz działają osłonowo na błonę śluzową żołądka, dlatego mogą być stosowane przez osoby z zaburzeniami w obrębie przewodu pokarmowego.
- Osoby cierpiące na alergie także będą czerpać korzyści ze spożycia glonów. Zawierają one związki o właściwościach antyalergicznych i dzięki temu zmniejszają symptomy uczulenia.
- Algi morskie zawierają cenne substancje biologicznie czynne, dzięki którym obniżaj ryzyko rozwoju nowotworów.
Jakie są rodzaje alg ?
Ogromna ilość gatunków glonów może nie być ułatwieniem przy wprowadzeniu alg do diety. Różne rodzaje alg będą zawierały trochę inną kompozycję składników odżywczych, dlatego warto dobrać te najbardziej odpowiadające naszym potrzebom. Obecnie najpopularniejsze są następujące algi: spirulina, chlorella, nori, kombu i wakame.
- Spirulina stanowi bogate źródło białka, witaminy B12 i żelaza, dlatego wskazana jest szczególnie dla osób niespożywających mięsa i innych produktów odzwierzęcych. Ponadto spirulina wzmacnia odporność, wspomaga odchudzanie i łagodzi problemy skórne.
- Chlorella obfituje w chlorofil oraz karotenoidy posiadające właściwości antyoksydacyjne. Poprzez działanie immunostymulujące walczy z różnego rodzaju infekcjami. Chlorella wpływa pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i nowotworów.
- Glony nori zawierają sporą dawkę witaminy C, karotenoidów i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wspomagają leczenie infekcji w obrębie dróg oddechowych. Nori można wykorzystać w leczeniu nadciśnienia tętniczego oraz w profilaktyce chorób wątroby i nowotworów.
- Kombu, dzięki zawartej fukoksantynie, uważane jest za produkt wspomagający utratę masy ciała. Składnik ten zwiększa aktywności enzymów mitochondrialnych komórek tkanki tłuszczowej, co skutkuje nasileniem utlenienia kwasów tłuszczowych. Stosowanie kombu zmniejsza ryzyko nowotworów, cukrzycy, chorób wątroby oraz nadciśnienia tętniczego.
- Wakame jest glonem hamującym rozwój infekcji wirusowych, w tym wirusa HSV-1. Algi te wpływają także pozytywnie na leczenie choroby Alzheimera. Dodatkowo glony wspomagają oczyszczanie organizmu, regulują gospodarkę wodno-elektrolitową oraz przyspieszają przemianę materii.
A.J.
Komentarze