Smak rodzinnej tradycji. Przepis na pierogi wigilijne z kapustą i grzybami.

  • 19.12.2023
\
Źródło: freepik.com

Pierogi z kapustą i grzybami to nieodłączny element wigilijnego menu, wypełniony aromatem tradycji i smakiem, który rozpieszcza podniebienia. Odkryjmy razem krok po kroku, jak przygotować te wyjątkowe pierogi, które sprawią, że Wigilia stanie się prawdziwą kulinarną ucztą.

SKŁADNIKI: OK. 80 SZTUK

FARSZ
  • ok. 80-100g suszonych grzybów
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki oleju
  • 3 cebule
CIASTO PIEROGOWE
  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 400 ml gorącej wody
  • 50 g masła
DO PODANIA
  • 3 cebule
  • kilka łyżek oleju roślinnego

WYKONANIE:

FARSZ
  • Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 6 godzin lub na całą noc. Następnego dnia zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.
  • Kapustę odcisnąć i ugotować w 300 ml wody do miękkości z dodatkiem soli do smaku (ok. 45 minut), dokładnie odcisnąć.
  • Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzić, zachowując wywar (wykorzystać do np. do zupy grzybowej). Bardzo dobrze odcisnąć z wody i razem z kapustą zmielić w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach, ok 1 cm średnicy (lub drobno posiekać na desce).
  • Na patelni na oleju zeszklić cebule, dodać do farszu. Składniki farszu dobrze wyrobić, łącząc wszystko razem, doprawić solą i pieprzem.
CIASTO PIEROGOWE
  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę.
  • Zagniatać ciasto przez około 10 minut aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto włożyć do miseczki, szczelnie przykryć i odstawić na 30 minut.
  • Ciasto podzielić na 4 części, kolejno rozwałkowywać na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi.
  • Gotować do miękkości, przez około 3 minuty, ale najlepiej sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem.
  • Podawać z zeszkloną na oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulą.
 
Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.