Mirabelki, te małe i soczyste owoce, kryją w sobie słodki smak letniego słońca i aromatyczne zapachy przyrody. To owoc, który zaskakuje różnorodnością zastosowań w kuchni, od dżemów po desery i napoje. W tym artykule odkryjemy tajemnice mirabelek, dowiemy się, dlaczego są tak cenione w świecie kulinarnej, oraz poznamy dwa niezwykłe przepisy, które pozwolą nam cieszyć się ich wyjątkowym smakiem przez cały rok.
Składniki:
•szklankę suszonej czerwonej soczewicy
•litr bulionu warzywnego
•cebula
•3 ząbki czosnku
•2 marchewki
0,5 kg malinowych pomidorków koktajlowych (najlepiej żółtych)
•40 dag mirabelek
•1-2 łyżki brązowego cukru
•sól, pieprz, chili, suszone oregano
•3-4 łyżki oliwy
•1-2 łyżki masła
•serek mascarpone
Na wysmarowanej oliwą blasze ułóż ponacinane lekko mirabelki i przekrojone na pół pomidorki (miąższem do góry). Polej resztą oliwy, posyp obficie oregano, solą, pieprzem i łyżką brązowego cukru. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz, aż wszystko się zarumieni (około 30-40 minut). W dużym garnku na maśle zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj utartą marchewkę i smaż dalej przez 2-3 minuty. Zalej bulionem, wrzuć soczewicę i gotuj przez 20 minut, żeby zrobiła się miękka. Upieczone pomidory zalej odrobiną zupy z garnka (tak aby wszystko, co przywarło do blachy podczas pieczenia, rozpuściło się, bo tam będzie najwięcej smaku). Zeskrob wszystko na sito i przetrzyj na purée. Wymieszaj je z zupą, dodaj mascarpone i zblenduj na gładki krem, wlewając tyle gorącej wody, aby uzyskać ulubioną konsystencję. Dopraw solą, pieprzem, chili i jeśli zupa jest za kwaśna, łyżką brązowego cukru.
Składniki:
•2 banany
•mango
•30 dag dojrzałych mirabelek
•2-5 łyżek cukru
Banana pokrój w plasterki, wyłóż na płaską tacę i wsuń do zamrażalnika na co najmniej 2-3 godziny – musi porządnie stwardnieć. Mirabelki wypestkuj i zasyp cukrem (w zależności od słodkości odmiany będziesz potrzebowała od 2 do 5 łyżek) i gotuj na wolnym ogniu, aż się rozpadną.
Zmiksuj, przetrzyj przez sito, ostudź, dodaj pokrojone w kostkę mango i znowu zmiksuj. Wlej miksturę do płaskiego (szybciej się zamrozi) pojemnika i umieść w zamrażalniku na 2-3 godziny. Do dużego blendera wsyp zamrożone banany i pulsacyjnie miksuj (dodając stopniowo po parę łyżek sorbetu mirabelkowego z mango), aż zamienią się w miksturę konsystencji kremowych lodów (będzie trzeba parę razy się zatrzymać i oskrobać ścianki). Podawaj natychmiast w wafelkach lub pucharkach.
Komentarze