Czosnek, towarzysz kulinarnych przygód, ukrywa w sobie więcej niż można by się spodziewać. Jego intensywny smak to nie tylko walor kulinarny, ale również bogactwo prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto go wprowadzić do swojej kuchni nie tylko dla aromatu, ale również dla dobra zdrowia.
Czosnek swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza obecności związków siarki w jego cebulach. Najbardziej znanym związkiem jest allicyna, która nie jest obecna w świeżych ząbkach czosnku. Powstaje z alliny pod wpływem rozgniatania i krojenia.
Poza allicyną czosnek jest bogaty w:
W lecznictwie oprócz świeżego czosnku zastosowanie znajdują także sproszkowany czosnek i olejek czosnkowy.
Ze względu na zawartość powyższych składników w czosnku wykazuje on właściwości:
Czosnek był i nadal jest popularny jako naturalny sposób walki z przeziębieniem. Dzięki swoim właściwościom przeciwwirusowym i antyoksydacyjnym wzmacnia odporność. Stosowanie czosnku skraca czas trwania przeziębienia.
Pamiętaj, że czosnek wykazuje te właściwości po podaniu doustnym. Uwaga! Nie wkładaj ząbków czosnku lub jego fragmentów do nozdrzy czy uszu w celu walki z objawami przeziębienia. Tak zastosowany czosnek może wywołać silną reakcję alergiczną lub poparzenie skóry.
Zewnętrznie czosnek możesz stosować w postaci tzw. gałganka Aliny. Rozgnieciony czosnek owiń gazą, tak aby mógł ulatniać się z niego olejek. Umieść go w pobliżu miejsca, w którym często przebywasz, np. na szafce nocnej.
Najlepszy jest świeży czosnek. W takiej postaci zachowuje najwięcej właściwości leczniczych i odżywczych. Poddany obróbce termicznej traci część swoich właściwości.
2 ząbki czosnku dziennie w zupełności wystarczą. Zbyt duża ilość może powodować nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, np. biegunkę czy wzdęcia. Jeśli przeszkadza Ci jego ostry smak i zapach, możesz wybrać suplementy diety zawierające olejowy wyciąg z czosnku. Takie produkty są całkowicie pozbawione smaku i zapachu czosnku.
Stosuj jedną łyżkę stołową dziennie, zarówno u dzieci, jak i dorosłych.
Unikaj czosnku, jeśli zmagasz się z:
Nie podawaj czosnku dzieciom poniżej 10. miesiąca życia.
Komentarze