Czosnek - smakowity dodatek do potraw i zdrowotna skarbnica.

  • 17.10.2023
czosnek: tajemniczy skarb kulinarny
Źródło: freepik.com

Czosnek, towarzysz kulinarnych przygód, ukrywa w sobie więcej niż można by się spodziewać. Jego intensywny smak to nie tylko walor kulinarny, ale również bogactwo prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto go wprowadzić do swojej kuchni nie tylko dla aromatu, ale również dla dobra zdrowia.

Co decyduje o właściwościach czosnku? 

Czosnek swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza obecności związków siarki w jego cebulach. Najbardziej znanym związkiem jest allicyna, która nie jest obecna w świeżych ząbkach czosnku. Powstaje z alliny pod wpływem rozgniatania i krojenia. 

Poza allicyną czosnek jest bogaty w:  

  • białka,  
  • węglowodany,  
  • aminokwasy,  
  • witaminę C, 
  • witaminy z grupy B,  
  • składniki mineralne,  
  • flawonoidy, 
  • kwasy fenolowe.  

W lecznictwie oprócz świeżego czosnku zastosowanie znajdują także sproszkowany czosnek i olejek czosnkowy.  

Czosnek – właściwości 

Ze względu na zawartość powyższych składników w czosnku wykazuje on właściwości: 

  • przeciwdrobnoustrojowe – czosnek jest uznawany za „naturalny antybiotyk” ze względu na działanie na różne drobnoustroje. Allicyna działa bakteriobójczo na wiele bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych, także na szczepy oporne na antybiotykoterapię. Czosnek wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze;  
  • antyoksydacyjne – właściwości wymiatające wolne rodniki są szczególnie silne ze względu na budowę związków organicznych występujących w czosnku; 
  • przeciwzapalne;
  • przeciwnowotworowe – badania wskazują, że związki siarkowe zawarte w czosnku obniżają ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego, pęcherza czy żołądka; 
  • obniżające poziom cholesterolu – związki aktywne zawarte w czosnku hamują syntezę cholesterolu podczas jego przemian w organizmie. 

Czosnek na przeziębienie?

Czosnek był i nadal jest popularny jako naturalny sposób walki z przeziębieniem. Dzięki swoim właściwościom przeciwwirusowym i antyoksydacyjnym wzmacnia odporność. Stosowanie czosnku skraca czas trwania przeziębienia.  

Pamiętaj, że czosnek wykazuje te właściwości po podaniu doustnym. Uwaga! Nie wkładaj ząbków czosnku lub jego fragmentów do nozdrzy czy uszu w celu walki z objawami przeziębienia. Tak zastosowany czosnek może wywołać silną reakcję alergiczną lub poparzenie skóry.  

Zewnętrznie czosnek możesz stosować w postaci tzw. gałganka Aliny. Rozgnieciony czosnek owiń gazą, tak aby mógł ulatniać się z niego olejek. Umieść go w pobliżu miejsca, w którym często przebywasz, np. na szafce nocnej.

W jakiej postaci spożywać czosnek? 

Najlepszy jest świeży czosnek. W takiej postaci zachowuje najwięcej właściwości leczniczych i odżywczych. Poddany obróbce termicznej traci część swoich właściwości.  

2 ząbki czosnku dziennie w zupełności wystarczą. Zbyt duża ilość może powodować nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, np. biegunkę czy wzdęcia. Jeśli przeszkadza Ci jego ostry smak i zapach, możesz wybrać suplementy diety zawierające olejowy wyciąg z czosnku. Takie produkty są całkowicie pozbawione smaku i zapachu czosnku. 

Syrop z czosnku

  1. Dwie główki czosnku przepuść przez praskę lub zmiksuj i odstaw na 10-15 minut. 
  2. Do słoika wlej sok z trzech wyciśniętych cytryn i szklankę przegotowanej wody. Możesz także dodać 2-3 łyżki miodu. 
  3. Dodaj przygotowany wcześniej czosnek. Całość wymieszaj i zakręć słoik. 
  4. Syrop z czosnku odstaw do lodówki na 2-3 doby. Trzymany w lodówce powinien zachować świeżość nawet do trzech tygodni. 

Stosuj jedną łyżkę stołową dziennie, zarówno u dzieci, jak i dorosłych. 

Czosnek – przeciwwskazania 

Unikaj czosnku, jeśli zmagasz się z:  

  • niskim ciśnieniem krwi,  
  • wrzodami żołądka,  
  • zapaleniem nerek, 
  • niewydolnością wątroby.  

Nie podawaj czosnku dzieciom poniżej 10. miesiąca życia. 

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.