O swoją odporność powinniśmy dbać każdego dnia, a zwłaszcza podczas sezonu zimowego, gdy jesteśmy bardzo narażeni na różne infekcje. Żeby ich uniknąć, warto regularnie sięgać po naturalne antybiotyki, które znajdziemy w naszej kuchni lub w każdym sklepie spożywczym.
Mowa tu o chilli, która wspomaga prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, przyspiesza proces odchudzania, chroni przed kwasowością w przewodzie pokarmowym, a także pomaga pozbyć się biegunki i problemów trawiennych. Najcenniejszym składnikiem papryczki chili jest kapsaicyna. Substancja ta wykazuje silne właściwości antyrakowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe.
Oraz o czosnku. Znajdziemy w nim witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, potas, wapń, magnez, chrom, nikiel, kobalt, związki flawonoidowe i aminokwasy. Czosnek zawiera także allicynę. Ten silny przeciwutleniacz uaktywnia się po zgnieceniu lub po posiekaniu ząbka czosnku. Czosnek pobudza do pracy układ immunologiczny, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, łagodzi objawy infekcji i pomaga obniżyć zbyt wysoki cholesterol, co skutecznie chroni przed miażdżycą.
PRZEPIS NA NATURALNY ANTYBIOTYK
Składniki na syrop:
10 ząbków czosnku
1 łyżeczka chilli
1,5 łyżki octu winnego cytrynowego
250 ml wody
Wykonanie:
Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i przekładamy do niewielkiego szklanego naczynia. Następnie dodajemy ocet winny, wsypujemy łyżeczkę mielonej papryczki chilli i dolewamy szklankę zimnej przegotowanej wody. Mieszaninę zostawiamy na dwa dni w ciemny i chłodnym miejscu. Po upływie tego czasu odcedzamy miksturę za pomocą gazy lub sitka o drobnych oczkach i przelewamy do butelki. W celach profilaktycznych zażywamy jedną łyżeczkę syropu w ciągu dnia, natomiast w przypadku grypy lub przeziębienia spożywamy 3 łyżeczki dziennie.
Jak walczyć z rakiem szyjki macicy?
A.J.
Komentarze