Burak, który na co dzień jest niedocenianym warzywem, ma bogaty skład odżywczy i posiada wiele właściwości leczniczych. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym barwnikom, które występują m.in. w szpinaku. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów.
Buraki są niskokaloryczne, ale bogate w cenne witaminy i minerały. W rzeczywistości zawierają prawie wszystkie witaminy i minerały, których potrzebuje twój organizm. Są szczególnie bogate w kwas foliowy, który jest niezbędny do zachowania zdrowego serca, zawierają również dużą ilość manganu, potrzebnego w procesie tworzenia kości, metabolizmie składników odżywczych i funkcjonowaniu mózgu. Kolejny składnikiem, który dostarczymy, dzięki spożywaniu buraków jest miedź. Dzięki niej zachowasz energię i sprawność intelektualną, ponieważ miedź jest potrzebna do syntezy niektórych neuroprzekaźników.
Buraki zawierają również dużą zawartość witaminy C, której zadaniem jest zapobieganie infekcjom i przeziębieniom. Zawierają także witaminę B1, burak wpływa pozytywnie na działanie układu krwionośnego, mięśniowego oraz na poprawę pamięci. Wzbogacenie codziennej diety w buraka pozwala na wyrównanie gospodarki wodnej organizmu, wspiera kości, wzmacnia zęby oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu. Burak często stosowany jest w diecie osób, które walczą z nadwagą i otyłością, chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz dokucza im zgaga.
Barwniki wchodzące w skład buraka, mają właściwości przeciwutleniające, wspomagające przemianę materii, co powoduje usuwanie szkodliwych toksyn z organizmu. Burak spożywany przez kobiety w trakcie menopauzy pozwala na dotlenienie serca, łagodzi uderzenia gorąca, zmniejsza ilość dokuczliwych migren oraz wpływa na obniżenie ciśnienie krwi.
Jest wiele przepisów, w których wykorzystuje się korzeń czy liście buraka na przeróżne sposoby. Buraka najlepiej spożywać w najprostszej postaci, a mianowicie po obraniu go ze skórki na surowo. Bardzo często, aby zachować jego właściwości odżywcze, spożywa się świeżo wyciśnięty sok z buraka. Gotowanie buraków powoduje, że pozbywamy się jego wartościowych składników odżywczych, zatem dużo lepszą formą obróbki termicznej będzie upieczenie go razem ze skórką, którą ściągamy tuż przed zjedzeniem.
WAŻNE! Nie przesadzaj z ilością buraków w codziennej diecie. Buraki w swoim składzie posiadają azotany, spożywane w dużej ilości mogą wpływać niekorzystnie na parametry krwi i doprowadzić do anemii, co jest szkodliwe zwłaszcza u kobiet w ciąży lub karmiących piersią, jak i mogą powodować rozwolnienie.
A.J.
Komentarze