O tym, że buraki są niezwykłym i wspaniałym warzywem, które mieszczą w swoich wnętrzach mnóstwo witamin i składników mineralnych nikogo nie trzeba przekonywać. Proponujemy Wam dzisiaj smaczną i szybką zupę zawierającą same dobro.
Zupa krem z buraków
Składniki na zupę:
0,5 kg buraków
0,3 kg marchewki
3 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
pieprz i sól do smaku
3/4 szklanki śmietany 12% lub mleka (opcjonalnie)
ok. 1/4 szklanki natki pietruszki lub koperku (opcjonalnie)
Wykonanie:
Buraki i marchew obrać, następnie pokroić w kostkę. Wszystko włożyć do garnka i zalać wodą aby przykryła warzywa. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość gotować pod przykryciem ok. 20 min. Kiedy warzywa będą miękkie blendujemy je i doprawiamy do smaku pieprzem i solą, a następnie opcjonalnie dodajemy śmietanę lub mleko. Wedle uznania możemy dodać pokrojoną natkę pietruszki lub koperek.
Smacznego!
Komentarze