Zupa krem z buraków

  • 07.11.2021
Buraki czerwone

O tym, że buraki są niezwykłym i wspaniałym warzywem, które mieszczą w swoich wnętrzach mnóstwo witamin i składników mineralnych nikogo nie trzeba przekonywać. Proponujemy Wam dzisiaj smaczną i szybką zupę zawierającą same dobro.

Zupa krem z buraków 

Składniki na zupę:

0,5 kg buraków

0,3 kg marchewki

3 ząbki czosnku

1 łyżka miodu

pieprz i sól do smaku

3/4 szklanki śmietany 12% lub mleka (opcjonalnie)

ok. 1/4 szklanki natki pietruszki lub koperku (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

Buraki i marchew obrać, następnie pokroić w kostkę. Wszystko włożyć do garnka i zalać wodą aby przykryła warzywa. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość gotować pod przykryciem ok. 20 min.  Kiedy warzywa będą miękkie blendujemy je i doprawiamy do smaku pieprzem i solą, a następnie opcjonalnie dodajemy śmietanę lub mleko. Wedle uznania możemy dodać pokrojoną natkę pietruszki lub koperek. 

Smacznego!

Polecany film

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.