Zupa krem z buraków

  • 07.11.2021
Buraki czerwone

O tym, że buraki są niezwykłym i wspaniałym warzywem, które mieszczą w swoich wnętrzach mnóstwo witamin i składników mineralnych nikogo nie trzeba przekonywać. Proponujemy Wam dzisiaj smaczną i szybką zupę zawierającą same dobro.

Zupa krem z buraków 

Składniki na zupę:

0,5 kg buraków

0,3 kg marchewki

3 ząbki czosnku

1 łyżka miodu

pieprz i sól do smaku

3/4 szklanki śmietany 12% lub mleka (opcjonalnie)

ok. 1/4 szklanki natki pietruszki lub koperku (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

Buraki i marchew obrać, następnie pokroić w kostkę. Wszystko włożyć do garnka i zalać wodą aby przykryła warzywa. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość gotować pod przykryciem ok. 20 min.  Kiedy warzywa będą miękkie blendujemy je i doprawiamy do smaku pieprzem i solą, a następnie opcjonalnie dodajemy śmietanę lub mleko. Wedle uznania możemy dodać pokrojoną natkę pietruszki lub koperek. 

Smacznego!

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.