Chłodnik pomidorowy

  • 07.06.2023
Idealne danie na upalny dzień
Źródło: pixabay.com

Chłodnik pomidorowy to przepyszna propozycja na delikatny i zdrowy posiłek. Pomidory dzięki dużej zawartości witaminy C pomidory wzmacniają odporność i przyspieszają gojenie się ran. Duży owoc (ok. 180 g) w 60% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy. Pomidory zawierają też sporo dobrej dla skóry i oczu witaminy E oraz beta-karotenu i likopenu, czyli silnych antyoksydantów, neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. W pomidorach są także witaminy z grupy B, wit.PP, która pozytywnie wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi, a także wit.K mająca właściwości regulujące krzepliwość krwi w organizmie. Pomidory to też bogactwo mikro- i makroelementów. Jednym z najważniejszych jest potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi. Ale warzywa te dostarczają nam również wapnia, magnezu i żelaza. Znajdziemy w nich też rzadko spotykane w produktach spożywczych mangan, miedź czy kobalt.

Składniki na chłodnik:

  • 1 kg mięsistych, dojrzałych pomidorów
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 ogórki gruntowe ok 200 g
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • przyprawy: płaska łyżeczka soli; po 1/3 łyżeczki pieprzu i cukru; szczypta kminku

Składniki na dodatki:

  • 1 awokado 
  • 3 rzodkiewki
  • opakowanie fety lub sera sałatkowego
  • 4 łyżki oliwy
  • grzanki z połowy bagietki
  • oraz: koperek, listki bazylii, po szczypcie soli i pieprzu

Wykonanie:

Kilogram pomidorów obierz cienko ze skórki. Obierz też dwa ogórki gruntowe oraz małą, czerwoną paprykę. Obierz też dwa ząbki młodego czosnku. Obrane pomidory, ogórki, paprykę i czosnek pokrój dla wygody na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu, w którym zmiksujesz je na gładki krem. Warzywa zmiksuj na gładko przy pomocy blendera typu żyrafa lub też blendera kielichowego, czy innego malaksera. Do kremu z warzyw wlej cztery świeżo wyciśnięte łyżki z soku z cytryny lub limonki oraz trzy łyżki oliwy. Dodaj również przyprawy, czyli płaską łyżeczkę soli, po 1/3 łyżeczki pieprzu i cukru oraz szczyptę kminku. Dokładnie wymieszaj gotowy chłodnik pomidorowy i odłóż do lodówki. Chłódź go minimum jedną godzinę.

W tym czasie przygotuj dodatki do chłodnika. Z dojrzałego awokado usuń pestkę oraz skórę. Miąższ pokrój w kostkę nie większą niż 1 cm. Obierz i pokrój w taką samą kostkę również ogórki, zaś rzodkiewki tylko umyj i pokrój drobno. Dodaj siekany koperek oraz po szczypcie soli i pieprzu. Ser feta lub ser sałatkowy pokrój w kostkę wielkości około 1 cm. Tak przygotowane dodatki również odłóż do schłodzenia. 

Bardzo zimny chłodnik podziel na porcje. Do każdego talerza dodaj też mieszankę schodzonych dodatków, czyli pokrojone warzywa oraz ser feta.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.