Chłodnik pomidorowy to przepyszna propozycja na delikatny i zdrowy posiłek. Pomidory dzięki dużej zawartości witaminy C pomidory wzmacniają odporność i przyspieszają gojenie się ran. Duży owoc (ok. 180 g) w 60% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy. Pomidory zawierają też sporo dobrej dla skóry i oczu witaminy E oraz beta-karotenu i likopenu, czyli silnych antyoksydantów, neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. W pomidorach są także witaminy z grupy B, wit.PP, która pozytywnie wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi, a także wit.K mająca właściwości regulujące krzepliwość krwi w organizmie. Pomidory to też bogactwo mikro- i makroelementów. Jednym z najważniejszych jest potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi. Ale warzywa te dostarczają nam również wapnia, magnezu i żelaza. Znajdziemy w nich też rzadko spotykane w produktach spożywczych mangan, miedź czy kobalt.
Składniki na chłodnik:
Składniki na dodatki:
Wykonanie:
Kilogram pomidorów obierz cienko ze skórki. Obierz też dwa ogórki gruntowe oraz małą, czerwoną paprykę. Obierz też dwa ząbki młodego czosnku. Obrane pomidory, ogórki, paprykę i czosnek pokrój dla wygody na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu, w którym zmiksujesz je na gładki krem. Warzywa zmiksuj na gładko przy pomocy blendera typu żyrafa lub też blendera kielichowego, czy innego malaksera. Do kremu z warzyw wlej cztery świeżo wyciśnięte łyżki z soku z cytryny lub limonki oraz trzy łyżki oliwy. Dodaj również przyprawy, czyli płaską łyżeczkę soli, po 1/3 łyżeczki pieprzu i cukru oraz szczyptę kminku. Dokładnie wymieszaj gotowy chłodnik pomidorowy i odłóż do lodówki. Chłódź go minimum jedną godzinę.
W tym czasie przygotuj dodatki do chłodnika. Z dojrzałego awokado usuń pestkę oraz skórę. Miąższ pokrój w kostkę nie większą niż 1 cm. Obierz i pokrój w taką samą kostkę również ogórki, zaś rzodkiewki tylko umyj i pokrój drobno. Dodaj siekany koperek oraz po szczypcie soli i pieprzu. Ser feta lub ser sałatkowy pokrój w kostkę wielkości około 1 cm. Tak przygotowane dodatki również odłóż do schłodzenia.
Bardzo zimny chłodnik podziel na porcje. Do każdego talerza dodaj też mieszankę schodzonych dodatków, czyli pokrojone warzywa oraz ser feta.
Komentarze