Przepis na zupę bez mięsa, który może Was zaskoczyć, a jest obłędna! Robi się ją błyskawicznie. Bez bulionu i bez wysiłku! Zdrowa i bardzo pożywna.
Składniki:
0,5 główki białej kapusty
0,5 papryki żółtej
0,5 papryki czerwonej
2 marchewki
Kawałek selera
1 mała cebula
1 por
3 ziemniaki
1 puszka pomidorów w zalewie
1,5 łyżki masła klarowanego
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
Pół pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka papryki słodkiej
0,5 łyżeczki papryki ostrej
0,5-1 łyżeczki kurkumy
Sól (ok. 1-2 łyżeczki)
Pieprz
Wykonanie:
Wykonanie:
Do garnka dodaj masło i rozgrzej. Na masło wrzuć posiekaną w kosteczkę cebulę, białą część pora, posól i smaż co jakiś czas mieszając, aż cebula z porem się zeszklą. Następnie wrzuć pokrojone w kostkę papryki (czerwoną i żółtą), obrany i pokrojony w kostkę seler oraz pokrojone w plasterki marchewki. Wszystko podsmaż ok. 3 min. co jakiś czas mieszając.
Kapustę posiekaj drobno i całość zalej ok. 2 l wody, posól 1 łyżeczką soli, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i gotuj ok. 15 min. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy i gotuj do miękkości ziemniaków.
Na koniec dodaj pomidory z puszki, paprykę słodką, paprykę ostrą, kurkumę, pieprz, drugą łyżeczkę soli (jeśli zupa jest za mało słona) i gotuj jeszcze ok. 5-10 min., aby smaki się połączyły.
Zupę podaj posypaną posiekaną natką pietruszki.
A.J.
Komentarze