Różyczki kalafiora i wszystkie przyprawy ułoż w słojach. Zalej gorącą solanką w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Słoje zamknij i pozostaw na kuchennym blacie na jakieś 2 tygodnie, a następnie przenieś do chłodnej spiżarni, gdzie kiszony kalafior może stać bardzo dlugo.
Gotowy kiszony kalafior dobrze smakuje wydobyty wprost ze słoika, ale to również świetna baza do sałatek – warzywnych, z jajkami, serem, surimi, wędliną – z sosem majonezowym lub jogurtowym

UWAGA!

Podczas kiszenia kalafiora można użyć rozmaitych ulubionych przypraw – czosnku, chrzanu, pieprzu, ziela angielskiego, liścia laurowego, imbiru, kminku, czarnuszki, anyżu, kolendry, naci selera, gorczycy, ostrej papryczki. Nie używamy wszystkich przypraw na raz, wybieramy kilka z nich i próbujemy w różnych konfiguracjach po to, by znaleźć ulubiony zestaw smaków.