Gofry na śniadanie? Czemu nie! Gofry nie muszą być tylko słodkie, poniżej przedstawiamy przepis na wytrawne gofry idealne na śniadanie, wystarczy dodać ulubione dodatki np. jajko, awokado, łososia. Idealnie sprawdzą się jako szybka przekąska, gdy wpadną znajomi.
Składniki:
szklanka mąki
ok.200 g szpinaku (możesz użyć mrożonego)
jajko
2 łyżki oleju
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Zblenduj szpinak i olej na gładką mase. Mrożony szpinak najpierw należy rozmrozić. Do szpinaku dodajemy mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia i 1 łyżeczkę soli. Mieszamy.
Gofrownice rozgrzej. Piecz ok 4 min
Wyłoż na kratkę i pozostaw do wystudzenia. Opcjonalnie możesz zrobić sos majonezowy (5 łyżek jogurtu naturalnego gęstego, 3 łyżki majonezu i 1 łyżka wasabi)
A.J.
Komentarze